Anahtar Kelimeler: Çocuklara yıkamayı öğretin

Çocuklara el yıkamayı öğretin

Çocuklara el yıkamayı öğretin

Çocuklara el yıkamayı öğretin

Temizlik çok önemli

 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF), 15 Ekim tarihini ?Dünya El Yıkama Günü? olarak ilan etti. İlki 2008 yılında kutlanan Dünya El Yıkama Günü´nde, çocukların hijyen konusunda bilgilendirilmeleri hedefleniyor. Konu hakkında Kırıkkale İl Sağlık Müdürümüz Doktor Feramiş Ender Güngüneş, çocuklara bulaşıcı hastalıklardan korumanın en etkili ve en basit yolu olan ?el yıkama´ alışkanlığını kazandırmanın yollarını anlattı.

 

 

ZARARLI MİKROORGANİZMA

Günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller geliyor. Eller temiz gibi görünseler de, üzerlerinde gözle görülmeyen bakteri, virüs ve parazit yumurtaları gibi pek çok hastalık yapıcı etken taşıyabiliyor. Kırıkkale İl Sağlık Müdürümüz Doktor Feramiş Ender Güngüneş, ellerin her santimetre karesinde yaklaşık 4000-6000 bakteri olduğuna dikkat çekti. ?Gözle görülmeyen mikroorganizmalar çocuklarda elleri ağza veya gözlere götürme, dokunma, tokalaşma, yiyecekleri veya eşyayı paylaşma gibi yollarla bulaşabiliyor. El yıkamamızın amacı da eller üzerinde bulunan zararlı mikroorganizmaları uzaklaştırmak. Çünkü sık yıkanmayan eller mikroorganizmaların çoğalmasına açık hale geliyor.?

 

PARMAK ARALARI MİKROP YUVASI

Kırıkkale İl Sağlık Müdürümüz Doktor Feramiş Ender Güngüneş, çevreden, hayvanlardan veya başka kişilerle temastan sonra grip, ishal, hatta verem hastalığına neden olan zararlı mikroorganizmaları ellerimizle vücudumuza yerleşmesine yol açabileceğimize dikkat çekerek, ?Ellerde özellikle başparmak, parmak araları ve parmak uçları en sık temas edilen noktalar oldukları için daha fazla mikroorganizma barındırıyor. El yıkamak başta soğuk algınlığı olmak üzere grip, ishal ve zatürree gibi solunum yolu enfeksiyon etkenleri olan zararlı mikroorganizmaların bulaşmasını önlemek için en basit ve en etkili yöntem. Örneğin sadece doğru el yıkama yöntemini öğreterek çocuklarımızı ishalden yüzde 53, zatürree´den yüzde 50 ve impetigo denilen cildin bakteriyel enfeksiyonundan ise yüzde 43 oranında korumamız mümkün? sözlerinde bulundu.

 

ANNE BABALAR ÖRNEK OLMALI

İl Sağlık Müdürümüz Güngüneş, el yıkama alışkanlığının çocukluk döneminde, okul öncesi yaşlardan itibaren verilmesi gerektiğini belirterek, anne babaların çocuklarına sık sık ellerini yıkama konusunda telkinde bulunmaları, öncelikle de kendilerinin iyi model olmaları gerektiğini söyledi. ?Çocukla birlikte el yıkamak ise doğru yıkama tekniğini öğrenmesi için en etkili yöntem. Çocuklar eğlenerek öğrenmeyi severler. Siz de çocuğunuza el yıkamayı öğretirken bunu eğlenceli hale getirmeye çalışın. Bunun için lavabo çevresine sevdiği bir oyuncak veya çizgi film karakteri şeklinde eğlenceli resimler ya da ellerin hangi durumlarda yıkanması gerektiğini gösteren resimler gibi hatırlatıcı malzemeler yerleştirebilirsiniz. Çocuğunuza el yıkamanın önemini öğretirken asla baskı yapmamaya da dikkat edin. Ona sakin bir ses tonuyla el yıkayarak birçok hastalıktan korunabileceğini anlatın. Eğer elini yıkamamakta direniyorsa, sorunu çözmek için ilgisini çekecek başka bir yöntem deneyin?

 

EN AZ 30 SANİYE YIKAYIN

El yıkamak her ne kadar basit görünse de, uyulması gereken kurallar var.  Çünkü yapılan bilimsel çalışmalara göre; belirli bir süre ve uygun teknikle yıkanmadığı takdirde mikroorganizmalar ellerden temizlenmiyor. Bu nedenle çocuğunuzun ellerini en az 30 saniye yıkaması gerekiyor. Önce ellerini suyla ıslatın. Sabunla ellerinizi ovalayarak yıkayın. Parmak uçlarını ve parmak aralarını, başparmaklarını, avuç içlerini ve bilek kıvrımlarını iyice ovalayın. Ellerinizi akan su altında iyice durulayın. Yıkama işleminin ardından ellerini temiz havluyla kurulayın? dedi.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli