Anahtar Kelimeler: Erken tanı önemlidir

Erken tanı, çok önemlidir!

Erken tanı, çok önemlidir!

Erken tanı, çok önemlidir!

Kanser uyarısı!

 

İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, kanserde erken tanının tedaviyi kolaylaştırdığını, tedavi giderlerini azalttığını, doku ve organ kaybını önlediğini ve hayat kurtardığını bildirdi.

 

 

AĞIR KAYIPLAR OLUŞABİLİR

İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, önemli bir halk sağlığı sorunu olan kanserin, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını, ölüm riskinin yüksek olmasının yanı sıra tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplar yarattığını ifade etti.

 

TARAMALARLA ORTAYA ÇIKIYOR

?Ülkemizdeki kanser kontrol programında birincil koruma sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması, sağlıklı beslenmenin eğitim yoluyla yaygınlaştırılması, ikincil koruma ise toplum tabanlı meme kanseri taraması, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserleri taramalarıyla sağlanmaktadır. Birincil korumanın hedefi kanserin önlenmesi, ikincil korumanın hedefi ise erken tanıyla kanser kaynaklı ölümlerin azaltılmasıdır. Kansere karşı alınacak önlemlerde, temel ilke, kanser oluşumunu azaltabilecek önlemleri hayata geçirebilmek, erken tanı konabilen kanserleri tarayabilmek ve böylelikle hastaların yaşam kalitesini arttırabilmektir. Kanserde erken tanı tedaviyi kolaylaştırır, tedavi giderlerini azaltır, doku ve organ kaybını önler, sakatlık bırakmaz, hayat kurtarır? dedi.

 

KANSER HASTALARI KORUNMALIDIR

Güngüneş, doğru korunma stratejileriyle kanser vakalarının 3´te birinin önlenebileceğini bildirdi. Güngüneş, önemli bir halk sağlığı sorunu olan kanserin, nedeni bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirtti. Öldürücülüğüyle ve yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle kanser hastalıklarının iş gücü ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara yol açtığına dikkati çeken Güngüneş şunları kaydetti: ?Unutulmamalıdır ki kanser korunulabilir bir hastalıktır. Doğru korunma stratejileriyle kanser vakalarının 3´te biri önlenebilir. Kanserde erken tanı çok önemlidir.? dedi.  Güngüneş, Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Merkez Toplum Sağlığı Merkezinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezinde (KETEM) kolorektal, meme ve rahim ağzı kanserleri muayene ve tetkiklerinin yapıldığını bildirdi. 



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli