Anahtar Kelimeler: Havamı temiz çıktı

Havamı temiz çıktı!

Havamı temiz çıktı!

Havamı temiz çıktı!

Hava kirliliği açıklaması

Hava kirliliği ile savaş haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, doğalgaz kullanımı her geçen gün artan Kırıkkale´de hava kirliliği oranı hakkında da bilgiler verdi. Güngüneş ?Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 0-50 arası iyi olarak nitelendirilen hava kalite indeksi Kırıkkale için 23 olarak çıkmaktadır? ifadesini kullandı.

HASTALIKLARI TETİKLER

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, 20-26 Aralık Hava Kirliliği İle Savaş Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı. Hava kirliliğinin insan sağlığını ve çevresel dengeleri bozacak biçimde havanın bileşiminin değişmesine ya da havada bulunmaması gereken maddelerin havaya karışmasına dendiğini ifade eden Güngüneş, Çevreye yapılan yatırım sağlığa ve insanlığa yapılan yatırım olduğuna vurgu yaptı. Çevreye sahip çıkılmazsa bütün insanlığın bundan zarar göreceğini, her şey için çok geç olacağına dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Güngüneş ?Yapı-içi Hava Kirliliği ve Açıkhava Kirliliği olarak iki grupta incelenir. Normal ve temiz havada %78,09 azot, %20,95 oksijen, %0,093 argon ve %0,03 karbondioksit bulunur.

KÜRESEL YÜKÜ AZALTIR

Hava kirliliği, hızlı nüfus artışı, kentleşme, endüstrileşme, nüfus hareketleri ve her türlü tüketim ile doğrudan ya da dolaylı ilişkilidir. Hava kirliliği kişilerin amfizem, astım ve bronşit gibi hastalıklara yakalanmasını kolaylaştırır; akciğer kanserine yol açabilir. Yine kirliliğe bağlı olarak, boğaz tahrişi, göz yaşarması ve baş ağrısı görülebilir. Görme alanını kısıtlar, trafikte tehlike yaratır. Giysileri kirletir, binaları yıpratır ve aşınmalarına neden olur. Hava kirlilik düzeylerinin azaltılmasıyla solunum yolu enfeksiyonları, kalp hastalığı ve akciğer kanseri gibi hastalıkların küresel yükü azaltılabilir? şeklinde konuştu.

RİSK TEŞKİL ETMİYOR

Kapalı ortam hava kirliliğinin çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere yaklaşık 2 milyon erken ölüme neden olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Güngüneş ?Bu ölümlerin yaklaşık yarısı 5 yaş altındaki çocuklarda zatürree nedeniyle olmaktadır. Kentsel hava kirliliğinin dünya genelinde yılda 1,3 milyon ölüme neden olmaktadır. Türkiye´de bugün itibarıyla yaklaşık 330 istasyondan hava kalitesi izleniyor. Yapılan bu çalışmalar neticesinde 2019 yılına kadar hava kalitesinde Avrupa Birliği normlarını yakalayacağız. Çevreye yapılan yatırım sağlığa ve insanlığa yapılan yatırımdır. Çevreye sahip çıkmazsak bütün insanlık bundan zarar görecek ve her şey için çok geç kalınmış olunacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 0-50 arası iyi olarak nitelendirilen hava kalite indeksi Kırıkkale için 23 olarak çıkmaktadır. Bu sonuç doğrultusunda ise hava kalitemizin halkı memnun edici ve hava kirliliğinin hiç risk teşkil etmediği gözler önüne bir kez daha sergilenmiş olunuyor? dedi.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli