Anahtar Kelimeler: görüyoruz

İlk kez görüyoruz!

İlk kez görüyoruz!

İlk kez görüyoruz!

 

Yaban kedisi görüntülendi

Nesli tükenme tehlikesi altındaki yaban hayvanlarının envanterinin çıkarılması için ormanlık alana yerleştirilen fotokapanlarla tespit edilen yaban kedisi, ilk kez fotoğraflanarak kayıt altına alındı.

İLK KEZ GÖRÜLDÜ

Kırıkkale´de yaban hayvanlarının envanterinin çıkarılması için ormanlık alana yerleştirilen fotokapanlarla tespit edilen nesli tükenme tehlikesi altındaki yaban kedisi (Felis silvestris), ilk kez fotoğraflandı. Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Albayrak, geçen yıl başlatılan fotokapan projesiyle büyük memelilerin tespiti ve popülasyonlarının belirlenmesiyle ilgili çalışma yürüttüklerini ve kentteki ormanlık alanlara 15 fotokapan yerleştirdiklerini hatırlattı. Fotokapanlarla özelikle Anadolu´da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan yaban kedisi, vaşak ve su samurunun yanı sıra, kurt, tilki, çakal, porsuk, sansar, ayı ve domuz gibi hayvanları tespit ettiklerini belirten Albayrak, şu bilgileri verdi:

BİLGİLER VERİLDİ

"Çalışma kapsamında ilk kez yaban kedisi görüntüledik. Yaban kedisi, kedigiller ailesinin en küçük temsilcisidir. Bugünkü ev kedisinin atasıdır. Genetik yatkınlığı nedeniyle insanoğlu kedigillerden sadece bu türü evcilleştirilmiştir. Yaban kedisi ormanlık alanları daha çok sever. Hafif soluk siyah ve gri karışımı desenleriyle karakterize olan bu tür, ev kedisine göre daha yüksektir. Bazen az da olsa kulak uçlarında kıl demeti olabilir. Küçük tavşan, fare ve kuş gibi hayvanları avlar. Bazen kümes hayvanları için yerleşim birimlerine kadar sokulur. Derisi kürkçülükte kullanıldığından eskiden çok avlanmış ve sayıları giderek azalmıştır. Bugün Türkiye´de parçalı bir yayılışa sahiptir. Umuyoruz ki bu tür koruma programları içinde mevcut durumunu muhafaza eder."

VAŞAKLA BİRLİKTE İKİ AİLE

Türlerin korunması yönündeki gayretlerin bir karşılığı olarak Kırıkkale´de yaban kedisini fotokapanla ilk defa fotoğraflayarak kayıt altına aldıklarını anlatan Albayrak, böylece ilde vaşakla birlikte iki kedigil ailesinin yaşadığının tespit edildiğini vurguladı. Albayrak, görüntülenen yaban hayvanlarının av baskısına rağmen kentteki ekosistemin henüz bozulmadığının işareti olduğunu sözlerine ekledi.



  • Salı 27 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 29 ° / 17.9 ° Güneşli
  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli