İltihaplı romatizma ömrü kısaltıyor!

İltihaplı romatizma ömrü kısaltıyor!

İltihaplı romatizma ömrü kısaltıyor!

Romatizma uyarısı!

 

Kişilerin hayatını olumsuz etkileyen iltihaplı romatizma, vücuttaki şiddetli iltihapla, damarları da etkileyerek damar sertliğine neden oluyor. 12 Ekim Dünya Artrit Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürümüz Dr. Feramiş Ender Güngüneş, hastaların deformasyonlar ve ağrı nedeniyle günlük işlerini yapmakta zorlandığını ve yaşam kalitelerinin bozulduğuna dikkat çekiyor.

 

 

SOSYAL ÇEVREDEN UZAKLAŞIYOR

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürümüz Doktor Feramiş Ender Güngüneş, ?Hastalık seyri sırasında yoğun bir iltihabik aktivite vardır. Bu nedenle hasta gün içerisinde kendini çok yorgun ve halsiz hisseder. Hastanın bu durumu, zaman içerisinde evlilik yaşamını da olumsuz etkiler. Ağrı ve fonksiyon kayıplarıyla seyreden kronik bir hastalıktır. Bunun sonucunda hastaların yüzde 40?ında depresyon gelişmekte ve depresyon etkili şekilde tedavi edilmezse, hasta sosyal çevreden izole olmaktadır? şeklinde konuştu.

 

ÖMÜR 10 YIL KISALIYOR

Romatoid artrit´in kanser veya koroner kalp-damar hastalıklarına benzer şekilde ölümcül seyredebildiğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürümüz Dr. Feramiş Ender Güngüneş ?Bu hastalıktaki ölüm oranları, hasta olmayanlara göre iki-üç kat daha fazladır. Yaşam süresi de hasta olmayanlara göre 5-10 yıl daha kısadır. En önemli ölüm nedenleri kalp-damar hastalıkları, enfeksiyonlar ve mide-bağırsak kanamalarıdır. Vücuttaki şiddetli iltihap, damarları da etkileyerek damar sertliğine neden olur. Hastalığın ortaya çıkışında yüzde 60 genetik, yüzde 40 çevresel faktörler etkili oluyor. Sigara içilmesi bu hastalığın hem ortaya çıkışında, hem de kişilerde ağır seyretmesinde önemli rol oynuyor. Dolayısıyla özellikle RA hastalarının sigarayı bırakması gerekiyor. Romatoid artrit hastalığında da erken teşhis çok önemli. Hasta, belirtilerin ortaya çıkmasından itibaren ilk 12 hafta içerisinde doktora giderek tedaviye başlaması ile birlikte bu hastalığı yenme ihtimali var? dedi.



  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false