Anahtar Kelimeler: Kuduzla havadan mücadele!

Kuduzla havadan mücadele!

Kuduzla havadan mücadele!

Kuduzla havadan mücadele!

Çalışma yapılacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü bölgelerde havadan aşılama yapacak. Kırıkkale'de de geçen yıl 4 ayrı yerde kuduz vakası yaşanmıştı. Buralarda da çalışma yürütülecek.

Bakanlık bilgi verdi

Bakanlık gerek hayvan sağlığını, gerekse insan sağlığını tehdit eden, önemli zoonoz hastalıklardan kuduz hastalığı ile mücadeleye devam ediyor. Hastalık nedeniyle meydana gelen ekonomik kayıpların önlenmesi, uluslararası ticarette ve ülke imajındaki olumsuzlukların giderilmesi amacıyla Bakanlık Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü`nün 2008-2010 yılları arasında uyguladığı projenin devamı niteliğinde olan 2014-2016 yılları arasında uygulanacak ikinci üç yıllık dilimin 2015 yılı uygulaması bugün başlıyor. Avrupa Birliği destekli "Türkiye`de Kuduz Hastalığına Karşı Ağızdan Aşılama Projesi" kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü 105 bin kilometrekarelik alanda havadan aşılama yapılacak. 2015-2016 yıllarında senede bir defa havadan aşılama çalışması yürütülecek. Her aşılama kampanyasında 1 milyon 890 bin adet aşı baiti atılacak.

Kırıkkale'de de yapılacak

Proje kapsamında kullanılacak oral aşılar AB tarafından karşılanırken, aşıların atımı için genel bütçe imkanları ile havadan aşılama hizmet alımı yapıldı. Hastalık mihraklarının yayılımı dikkate alınarak havadan aşılama çalışmaları Aksaray, Ankara, Çankırı, Çorum, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Yozgat, Adana, Karaman, Sivas, Tokat, Samsun, Amasya, Sinop, Kastamonu, Mersin illerinin dahil olduğu 20 ilde 105 bin kilometrekarelik alanda yapılacak. 2014 yılında hastalığın görülme durumuna göre 21 ilde havadan aşılama uygulanmıştı.

Ege'de uygulama yapıldı

Ayrıca kuduz hastalığıyla mücadelede etkinliği artırmak için Bakanlık Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü bütçe imkanları ile temin edilerek enjekte edilen aşılardan aşı bedeli alınmadan uygulanmaya devam ediyor. Avrupa Birliği destekli "Türkiye`de Kuduz Hastalığının Kontrolü" projesinin ilk aşaması 2008-2010 yılları arasında Ege Bölgesi`nde uygulanmıştı. İzmir, Aydın, Manisa, Uşak, Denizli ve Muğla illerinde üç yıl süre ile 36 bin 500 kilometrekare alanda yaban hayatına yönelik toplam 1 milyon 800 bin doz oral kuduz aşısı atımı yapıldı. Yürütülen yoğun aşılama çalışmaları sonucu hastalıkla mücadelede önemli ilerlemeler kaydedilerek, hem evcil hayvanlarda hem de yaban hayatında görülen kuduz hastalığı kontrol altına alındı.



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false