Nohut hasadı biçördöverle yapıldı

Nohut hasadı biçördöverle yapıldı

Nohut hasadı biçördöverle yapıldı

Hasat verimli oldu

Kırıkkale´de ekilen kışlık nohuttan elde edilen mahsuller toplanmaya başlandı.

HASAT YAPILDI

Keskin´in Ceritkale köyünde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün de katkılarıyla sürdürülen kışlık nohut ekiminde ilk ürünler alındı.  Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün desteği ile arda isimli kışlık nohudun ekimini yapan çöftçi Erkan  Güneşli, yerel tekniklerle geliştirilen bu tohumun veriminin daha yüksek olmasını beklediklerini dile getirdi. Diyarbakır  Dicle Üniversitesi tarafından geliştirilen ve ilk olarak o yörede uygulanan tohum çeşidinin  Kırıkkale gibi bozkır ikliminin hakim olduğu alanlar için uygun olduğu sonucuna varılmasıyla geliştirilen bu tohumun kullanılmasına yönelik desteklerini sunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri uygulanan bu ekim yöntemi ile tarım alanında üretimin sürekliliğini sağlamayı hedefliyor.

TARLA GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Hasat alanında düzenlenen ´tarla günü´ etkinliğinde konuşan  Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Sırrı Yılmaz, " Kırıkkale tarım alanlarının yüzde 40´ın üzerindeki bir oranı maalesef nadasa bırakılarak işlenmektedir. Bu oran maalesef  Türkiye´de en fazla nadasa bırakılan alana sahip olan il olmamız sonucunu getiriyor. Bu nadas alanlarının daraltılması ve çiftçilerimizin gelir düzeyinin, kırsal alanda çalışan nüfusun gelir düzeyinin düzeltilerek geliştirilmesi açısından farklı alternatifler düşünülerek gerek il müdürlüğümüz ve ilçe müdürlüğümüz teknik personellerince gerekse araştırma kurumlarınca yapılan çalışmalar sonucunda nadas alanlarının bu bölgede, hububata alternatif baklagillerle daraltılabileceği düşüncesi hasıl oldu.

BİLGİLER VERİLDİ

Bu konuyla ilgili il müdürlüğümüz çalışmaları ile yapılan yeni tohum çeşitleri denemeleriyle nohut ve mercimek alanlarının genişlemesiyle birlikte, nadas alanlarımızda bu şekilde arzuladığımız şekilde daralmaya başlamıştır" dedi. Ayrıca, İl Müdürü Sırrı Yılmaz anız yakılmasına yönelik uyarılarda bulundu. Anız yakmanın cezai müeyyidelerinin olduğunu belirten Yılmaz, anız yakmanın geleceği de yakmak anlamına geldiğinin altını çizdi.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli