Osmanlı Belgeleri Işığında Keskin

Osmanlı Belgeleri Işığında Keskin

Osmanlı Belgeleri Işığında Keskin

Keskin kitap oldu

Genel Başkan Devlet Bahçeli´nin Özel Kalem Müdürü Murat Çeliker´in bir yıldan fazla süren bir çalışma sonucu hazırladığı Anadolu tarihini anlatan Osmanlı Belgeleri Işığında Keskin adlı kitabı raflardaki yerini aldı.

BİRİKİMİ BİZLERE SUNMAKTADIR

Başlangıçta ?konargöçer? bir hayata dayanan medeniyetimiz, zaman içinde yerleşik kültürün de en üstün örneklerini vermiştir. Türk milleti, sınırları içindeki insanları, vatandaşlarını dinine,diline, etnik kökenine bakmadan Allah´ın bir emaneti olarak gören ve refah içinde yaşatma ülküsüne sımsıkı sarılan bir devlet anlayışına, felsefesine sahip olmuştur. Tarih boyunca, birbirinden çok farklı coğrafyalarda kurduğu çok sayıda devleti aynı felsefe, aynı devlet anlayışı, aynı töre ile yönetmiştir. Göktürk Kitabeleri başta olmak üzere,Yusuf Has Hacip´in Kutadgu Bilig´i, Selçuklu Veziri Nizamül mülk´ün Siyasetname isimli eseri ve daha pekçok siyasetname, nasihatname türünden eserlerle bu devlet anlayışımız nesilden nesile aktarılmış, tarihî devamlılık sağlanmıştır. Türk-İslam devlet geleneği, kentlerin,şehirlerin kurulması ve yönetimini de devlet anlayışının gereği olarak bir düzen içinde gerçekleştirmiştir. Bu düzenin, tarihî, sosyolojik, kültürel,ekonomik ve mimari boyutları, özellikleri vardır. Önceleri, ?uluş? olarak ifade edilen, sonra ?medine? sözcüğünde kendini bulan nihayet ?kent? ve ?şehir?kelimeleriyle ete kemiğe bürünen Türk-İslam şehir kültürü, tarihi çok eskilere giden güçlü bir birikimi bizlere sunmaktadır. Bahçeli´nin önsözüyle başlayan kitap sadece Kırıkkale değil 1400´lü yılların sonundan 1900´lü yıllara kadar İç Anadolu´nun tarihinde yaşananlarla ilgili de hem tarihçilere hem de tarih meraklılarına bir kapı açıyor.

ÖRNEK TEŞKİL ETMEKTEDİR

1485 ve 1584´e ait Osmanlı Arşivi tahrir defterlerinin incelenmesiyle başlayan eserde bir çok önemli bilgi ve olaya yer veriliyor. 1485 kayıtlarıyla başlayan kitaba göre Kırşehir´deki cemaatler arasında dönem Ahtarcı, Alpi, Babaş, Eflak, Kıllı, Konur, Selimler, Mir Bey gibi kollar bulunuyordu. 1530 tarihiyle devam eden belgelere göre ise Kırşehir, Bozok sancağına bağlı bir kaza olarak görünüyordu. 10 köy konargöçerler tarafından teşkil edilirken 115 cemaat ve 27 bölük olduğunu da belgeler göstermektedir. Bahçeli´nin yazdığı önsözde çalışmayı ?mümtaz bir eser? olarak değerlendirirken, çok sayıda Osmanlı belgesine dayanan eserle ilgili, ?Bu eser kent incelemelerine mümtaz bir örnek teşkil etmektedir. Eserin Kırıkkale´nin yanı sıra Kırşehir, Yozgat, Ankara, Çankırı illerimizin tarihine de önemli katkılar yapacağı tabiidir? ifadelerini kullandı. Bahçeli, önsözde ayrıca, her konuda olduğu gibi kent/şehir anlayışına da tarihi değerler penceresinden bakılması gerektiğini belirterek, dünyada ?Kent bilimi? adı altında bir bilim dalının geliştiğine de dikkati çekti.

 

ANLAŞMAZLIĞI DA ANLATILIYOR

Bahçeli, ?Kentle ilgili tarihi hafızanın sağlam olması? gerektiği belirterek, ?aileden devlete uzanan bir çizgide kentlerimizi/şehirlerimizi ele almak zorundayız? dedi. Kitapta yer alan tarihi belgeler vatandaşların sosyal yaşamları, sıkıntılarının yansıtmasının yanı sıra birçok olaya da ışık tutuyor. Kitapta yer alan 1579 tarihli bir belgede, ?Toprakpınarı köyünden Mürüvvet Fakih´in haksız para tahsili şikayeti? başlığını taşıyor. Cevabi yazıda haksızlığa uğrayan kişinin haklarının hemen iade edilmesi net bir dille belirtiliyor. Kitapta 1894 tarihli bir belgede Dinek Madeni kasabasında yaşayan Rumlar arasındaki ?Papaz? anlaşmazlığı da anlatılıyor. ?Sadaret mektubi kalemi? tarafından, ?Adliye ve Mezahib Nezareti?ne yazılan mektupta şu ifadeler yer alıyor: ?Keskin kazası merkezi Dinek Madeni kasabında bulunan Rum milleti iki grup olarak, bir grubu evvelki ruhani memurunu diğer kısmı da yeni getirmiş oldukları papazı kabul ile, diğerini kiliseye almamak ve kiliseye toplanarak gürültü etmek gibi durumlara kalkıştıkları.



  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false