Anahtar Kelimeler: hastalığına dikkat

Pas hastalığına dikkat!

Pas hastalığına dikkat!

Pas hastalığına dikkat!

Çiftçilere önemli uyarı

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, "Buğdayda pas hastalığı; iklim şartlarının epidemi yaptığı dönemlerde buğdayda pas hastalıkları ciddi oranda verim kayıplarına sebep olur."dedi.

ZAMAN ZAMAN ORTAYA ÇIKAR

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, "Buğdayda pas hastalığından oluşan zarar, erken enfeksiyonlar ve hastalığın salgın yapması bağlantılı olarak artar. Pas salgınları hem nitelik hem de nicelik olarak zarar verir ve zaman zaman ortaya çıkar. Buğday pasında oluşan ürün kaybı; çevre koşullarına, pas çeşitlerine, etmenlerin ırklarına, yıldan yıla ve bölgeden bölgeye farklılık gösterebilir. "şeklinde konuştu.

HASTALIK TÜRLERİ

Başkan Öztürk, "Buğdayda Sarı Pas Hastalığı; Bu hastalık ilkbahar mevsiminde buğday tarlalarında sıcaklığın 10-15°C olduğunda görülmeye başlar. Yaprakların üst kısmında makine dikiş1i tarzında püstüller meydana gelir. Bu püstüllerin rengi limon yada portakal rengine benzer. Püstüller yazlık sporların üretim yeridir. İlkbahar mevsiminde bu püstüllerden meydana gelen yazlık sporlar rüzgarlar sayesinde çevreye dağılır. Mevsim sonuna doğru yazlık sporlar yerini kışlık siyah sporlara bırakır. Hastalığın şiddetinin arttığı dönemlerde sporlar başakların kılçık ve kavuzlarının üstünde de görülebilir. Enfeksiyonların meydana gelmesinde en önemli etken sıcaklık ve nemdir. En erken görülen buğday pası çeşididir. Esas görüldüğü yer yapraklar olsa da tahılların sap ve başaklarında da görülür. İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygındır? diye konuştu.

HASTALIKLA MÜCADELE

Başkan Öztürk, "Sap kırılması hasadı güçleştirir. Kara pas hastalığını diğer pas hastalıklarından ayıran özelliği, püstülleri yaprak kınında ve sapta çizgi şeklindedir Buğdayda Kahverengi Pas Hastalığı; Sahil bölgelerinde sık rastlanır. Yaprak ayası ve yaprak kınının üst kısmında üst boğum aralarında ve kılçıklarda yuvarlak şekle benzer kahverengi püstüllerden oluşur. 10-18°C sıcaklık ve  yüksek nemde hastalık hızlıca gelişir. Her 10-14 günde yeni yazlık spor kuşağı meydana gelir. Bitkiler olgunlaştığı zaman püstül renkleri siyaha dönüşür. Zamanında ve yabancı otlarla mücadele tekniğine uygun yapılmalıdır. Toprak analizi yapıldıktan sonra sonuçlara göre gübreleme yapılmalıdır. Paslara dayanıklı olan buğdaylar kullanılmalıdır. Sık ekim yapılmamalı, çünkü hem havalanmayı engeller hemde nem artışına sebep olur. Etrafta yer alan ara konukçular imha edilmelidir. Buğdayda sarı pas hastalığının erken zamanda alt yapraklarda meydana gelen belirtiler her sene gözlemlenebilir. Bu sebeple iklim şartları göz önüne alınıp hastalığın süreci izlenmelidir. Hastalık bir kişinin  üst kısımlarına doğru ilerliyorsa yeşil aksam ilaçlanmasına başlanmalıdır."dedi.



  • Perşembe 25.5 ° / 14.7 ° Güneşli
  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli