Anahtar Kelimeler: Referanduma özel planlama

Referanduma özel planlama!

Referanduma özel planlama!

Referanduma özel planlama!

Partiler ne yapacak?

Nisan ayında yapılacak olan referandum için partiler hazırlıklarını sürdürürken, iki parti evet oyu kullanacak, değir patiler ise hayır oyunda kararlılar. Partiler referanduma özel hazırlık yapıyorlar.

PARTİLER NE YAPACAK

Kırıkkale´de Nisan ayında yapılacak olan referandum için partiler özel hazırlık yapıyorlar. Son duruma bakıldığında iki partinin evet oyu kullanacağı kesin görünüyor. Bunun oy oranına yansımasının ne kadar olacağı ise merak konusu Evet oyu kullanacak olan partiler AK Parti ve MHP. Diğer partiler ise hayır oyu kullanacaklar. Bu partiler ise Refah Partisi, CHP ve diğerleri. Bunların oy oranı da merak konusu.

ALGI YAPILIYOR

Anketlere bakıldığında dikkat çeken ve birbirine benzemeyen sonuçlar göze çarpıyor. İktidara yakın anket şirketleri evet oy oranını en az yüzde 55 gösteriyor. Evet oyunu yüzde 64 gösterenler bile var. Muhalif partileri yakın anket şirketleri ise hayır oyunu en az yüzde 56 gösteriyor. Yüzde 60´a kadar da hayır oy oranı gösteren anketler var. Ülkede artık bağımsız bir kuruluş kalmadığı için kimin doğru söylediği bilinmiyor. Her iki tarafta resmen manipülasyon yapıyor ve algı oyunu oynuyor gibi.

ORTAK OY ORANLARI

Referandumdaki oy oranlarına yönelik yeni bir bilgi de dikkat çekiyor. İktidara yakın medya kuruluşları aralarında Kırıkkale´nin de yer aldığı bazı illerden rekor oy bekliyor. Kırıkkale´de AK Parti ve MHP´nin oylarının birleştirilmesiyle rekor düzeyde evet oyu çıkacağı ileri sürülüyor. Kırıkkale´de son seçimde AK Parti oyların yüzde 62.3´ünü, MHP´de yüzde 20.9´unu almıştı. Bu ilde 1 Kasım´da iki parti toplamda yüzde 83.2 oy çıkardı. Bunun il genelinde ortalama 140 bine yakın rekor bir oy sayısına ulaşacağı düşünülüyor.

FİRE OLACAK MI?

Ancak MHP oylarının bütünüyle evet çıkmayacağı görüşü de hakim. MHP´nin önemli bazı isimleri hayır oyu kullanacaklarını deklare etmeye başladılar. Geride bıraktığımız hafta sonu Ankara´da düzenlenen MHP muhaliflerinin toplantısına Kırıkkale´den de önemli bazı isimler katıldı. MHP´nin referandumda ciddi miktarda fire vermesi bekleniyor. Hatta buna kesin gözüyle bile bakılıyor. AK Parti´de ise ciddi bir fire beklentisi yok.

STK´LAR DA KATILACAK

AK Parti ve MHP´nin evet oyunu artırmak için ortak toplantılar ve çalışmalar bile yapabileceği konuşuluyor. AK Parti´nin Kırıkkale´de düzenleyeceği mitinge MHP´lilerin, MHP´nin düzenlemesi beklenen mitinge de AK Partililerin katılarak destek vereceği konuşuluyor. CHP ve SP ise tamamen hayır´cı. Bu iki partinin meydanda gerçekleştirilecek herhangi bir etkinliğe destek verecekleri söyleniyor. Bu arada partilere yakın sendikalar ve STK´lar da evet ya da hayır çalışmalarına ciddi biçimde katkı veriliyor. Önümüzdeki günlerde herkesin sahaya çıkarak çalışmaya başlaması bekleniyor. Bu arada bir süre sonra Kırıkkale´de referanduma yönelik anketlerinde yapılacağı belirtiliyor.



  • Çarşamba 29 ° / 17.9 ° Güneşli
  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli