Sağlığınız için 2 bardak süt için

Sağlığınız için 2 bardak süt için

Sağlığınız için 2 bardak süt için

Süt uyarısı!

 

 

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, 27 Eylül Dünya Okul Süt Günü nedeniyle açıklama yaptı. Güngüneş ?Büyüme çağındaki çocuk ve gençler günde en az yarım litre süt tüketmesi gerekmektedir. Sağlığınız için günde 2 bardak süt için? dedi.

 

 

SÜT BİLİNCİ OLUŞTURMAK

İl Sağlık Müdürü Dr. Güngüneş, 27 Eylül Dünya Okul Süt Günü dolayısıyla açıklama yaparak, süt tüketiminin önemine değindi. Türkiye´de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Ulusal Süt Konseyi işbirliğiyle 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Okul Sütü Programının uygulanmaya başlandığını hatırlatan Dr. Güngüneş, bu programla ana sınıfı dahil olmak üzere ilkokul öğrencilerine süt dağıtımına başlandığını kaydetti.

 

DÜNYA OKUL SÜT GÜNÜ

Güngüneş, programın, çocuklara süt içme alışkanlığı kazandırılarak, yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunularak sağlıklı büyüme ve gelişmelerine destek olunduğunu vurgulayan Güngüneş, süt ve süt ürünlerinin tüketiminin teşvik edilmesi, toplumda bir bilinç oluşturulması amacıyla dünyada her yıl 27 Eylül´ün Dünya Okul Süt Günü olarak kutlandığını kaydetti.

 

KEMİK ERİMESİNE YOL AÇAR

Süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarlarda tüketiminin özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağı çocukları başta olmak üzere her yaş grubu için büyük önem taşıdığını dile getiren Güngüneş, ?Beslenmemizde sütün oldukça önemli bir yeri vardır. İnsan yaşamının her evresinde gerekli olan süt, C vitamini ve demir dışında pek çok besin öğesi bakımından iyi bir kaynaktır. Özellikle çocukluk, hamilelik, emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde yeterli miktarlarda süt tüketimi son derece önemlidir. Kalsiyumun temel kaynağı olarak bilinen süt ve süt ürünlerinin yetersiz düzeyde tüketilmesi, kemik erimesi gibi kemik sağlığı üzerinde ciddi ve zararlı etkiler oluşturabilmektedir? sözlerinde bulundu.

 

BAĞIŞIKLILIK SİSTEMİ GÜÇLENİR

Sütün içeriğinde bulunan ve organizmanın gelişimi açısından gerekli olan kalsiyumun çocuklarda kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynadığına işaret eden Güngüneş, şöyle devam etti: ?Öte yandan, A vitamini göz ve diş sağlığına, E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine, B vitamini iştah, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesine, D vitamini ise özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyümesine ve gelişimine etki etmektedir. Bunun yanı sıra sütün içeriğindeki biotin, saç ve deri sağlığı için önem taşırken, B2 vitamini büyümeyi hızlandırmaktadır. Bir bardak süt içen bir çocuk, protein ihtiyacının %35´ini, kalsiyum ihtiyacının %52´sini, B12 vitamini ihtiyacının %98´ni karşılayabilir? diye konuştu.

 

ÇOCUĞUNUZA AŞILAYIN

Açıklamalarının son bölümünde ise Güngüneş ?Ülkemizdeki çocuklarımızda vitamin ve mineral yetersizliklerinden kaynaklanan hastalıklar hala önemsenecek düzeydedir. Bu denli değerli bir besin maddesinin tüketiminin artırılması ve özellikle hayatımız boyunca sahip olduğumuz alışkanlıkların edinildiği en önemli dönem olan çocukluk ve gençlik dönemlerinde süt içme alışkanlığının kazandırılması çok önemli bir konudur. Bunun yanı sıra süt ürünlerinden peynir, yoğurt, kefir, ayran, kaymak ve diğer ürünleri kahvaltı ve yemekler ile tüketmeyi alışkanlık haline getirmek ailenin çocuğa aşılaması gereken sorumluluklarından biridir. Bu nedenle, büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin günde en az yarım litre (500 ml) süt tüketmesi gerekmektedir. Sizlerde bugünden itibaren sağlığınız için günde en az 2 bardak süt için? dedi.



  • Salı 24.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.6 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Perşembe 25.5 ° / 14.7 ° Güneşli