Anahtar Kelimeler: mücadele sürüyor

Şap´la mücadele sürüyor

Şap´la mücadele sürüyor

Şap´la mücadele sürüyor

Kaç vaka görüldü?

Şap hastalığının tespit edilmesi nedeniyle Kırıkkale´de bir süre önce hayvan pazarı ikinci bir emre kadar kapatıldığı açıklanmıştı. Kırıkkale´de 4 tane şap vakası, 6 tane LSD vakası olduğu, şap´la mücadele konusunda yoğun bir şekilde çalışmaların sürdürüldüğü açıklandı.

HAYVAN PAZARI KAPATILMIŞTI

Kırıkkale Valiliği Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu kararıyla, Kırıkkale merkezi Arpalık çukuru mevkiinde bulunan ruhsatlı canlı hayvan pazarı Şap ve LSD (Sığır Çiçeği) hastalıklarının daha fazla mihrak oluşturmaması ve mevcut mihraklarında kontrol altına alınmasını sağlamak amacıyla 26.11.2015 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar kapatılmıştı. Hayvan pazarları çevre illerde de yaygın hastalık çıkışları sebebiyle bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılmasının önlenmesi, kontrol altına alınabilmesi ve hastalıklarla mücadele etkinliğini artırabilmesi ve hayvan hareketlerinin de kontrol edilmesinde büyük önem taşıdığı bildirildi.

DİĞER İLLERLE BİRLİKTE AÇILACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Kırıkkale merkez ilçeye bağlı Aşağımahmutlar Mahallesinde Davut Sevinç´e ait hayvanlarda şap aşılama çalışması yürüten veteriner ekibini ziyaret etti. Kırbaş ?İlimiz merkez ve ilçelerinde hastalık mihraklarında hastalığın kontrolü amacıyla yoğun bir şekilde çevre aşılaması çalışması yürütmekteyiz.  Bu kapsamda aşılamalarının tamamlanması sonrası Kırıkkale Hayvan Pazarı da diğer illerin hayvan pazarları ile beraber açılacaktır. 2015 yılı sonbahar dönemi içerisinde Şap Aşılaması programa alınan 52.290 adet büyükbaş hayvanın 47.333 adedi aşılanarak %90,5 program başarısı elde edilmiştir. 2015 yılı içerisinde Sığırların Nodüler Ekzantemi (koyun-Keçi Çiçeği) Hastalığı Aşılama Programına alınan 50 bin adet büyükbaş Hayvanın 32.740 adedi aşılanarak % 65,48 program başarısı elde edilmiştir? diye konuştu.

30 BİN DOZ ŞAP AŞISI DAHA GELDİ

Kırbaş ?Şap Hastalığının bilinen 7 adet (A, O, C, Sat 1, Sat 2, Sat 3 ve Asia 1) serotipi yanında 64 farklı alt tipi mevcuttur. Ülkemizde yaygın olarak A, O ve Asia-1 tipi görülmektedir. Şimdiye kadar ülkemizde görülmeyen A tipi virüsten farklı özellikler taşıyan yeni bir A tipi virüs tespit edilmiştir. Ülkemiz genelinde hızlı bir yayılma eğilimi gösteren yeni tip şap hastalığı için Bakanlığımız hastalık mihraklarında çevre aşılamalarında kullanılmak üzere ilimize 30 bin doz Şap Aşısı daha göndermiştir.  Ekiplerimiz bu alandaki özverili çalışmalarla hastalıkların yaygınlaşmasını önlemeye çalışmaktadırlar? dedi.



  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false