Sıcak hava kalp krizi riskini artırıyor

Sıcak hava kalp krizi riskini artırıyor

Sıcak hava kalp krizi riskini artırıyor

Sıcak için sağlık uyarısı!

İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, 10 ila 17 saatleri arasında yaşlı ve çocukların dışarı çıkmaması gerektiğini belirterek, bu saatlerde ki sıcaklığın sağlığı olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Güngüneş ayrıca, mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklıkların kalp krizini riskini artırabileceğini söyledi.

MEVSİM NORMALLERİNİN ÜSTÜNDE

Günlerdir mevsim normallerinin üzerinde giden sıcak havalar rahatsızlıklara neden olabiliyor. Sıcak havalarda zorunlu kalmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, bu konuda herkesin dikkatli olması gerektiğini söyledi. Sıcak havaların başta kalp krizi riskini artırdığını belirten Güngüneş, mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklığının bir çok sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini bildirdi. Güngüneş açıklamasının devamında, ?Hava sıcaklıklarının arttığı bir döneme girmekteyiz. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin çok üzerinde seyretmektedir. Bu dönemde güneşin etkilerinden, özellikle faydalı etkilerinden faydalanmak için havuzlara gidiyoruz, güneşleniyoruz.?

KRONİK HASTALAR DİKKAT ETSİN

?Fakat kronik hastalığı olanlar için özellikle çok dikkat edilmesi gerekiyor. Diyabet, kalp hastalığı ve koroner damar hastalığı olanlar özellikle yaşlı hastaların çok dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü güneş faydalı olduğu kadar aynı zamanda zararları da olabiliyor. Güneşin akut etkilerinden en çok karşılaştığımız durumlar olmakta. Bunlar özellikle güneş çarpmaları, güneş bitkinlikleri, güneş krampları şeklinde başlayıp daha sonra o bilinç bulanıklığı, terleme, titreme, ateş yükselmesi, şuur bulanıklığı ve bilinç kaybı gibi durumlara neden olmakta. Bu artık güneş çarpması durumuna gelmekte hastalar buna çok dikkat etmek gerekiyor" dedi.

"Kalp krizi geçirme riskini artırması nedeniyle özellikle çok dikkat edilmesi gerekiyor?

BERABERİNDE GETİRİYOR

Güngüneş, normalde vücudun koruma mekanizması olan terleme, cilt altı damarlarındaki genişlemenin aslında vücut ısısını düşürme gibi etkisi olduğundan bahsederek, ?Kronik hastalığı olanlar, inme felç gibi rahatsızlıkları olanlar bu normal savunma mekanizmaları, bu hastalarda aslında daha tehlikeli olmakta. Çünkü hem kalbin çalışmasını artırmakta, çarpıntıya neden olmakta. Damar içi sıvı azalmasına bağlı olarak kalbin daha çok kan pompalamak için daha çok çalışmasına neden olmakta. Bu da kalbin fazla yorulmasını hem de çarpıntıdan dolayı daha çok iş yapmasına bir de koroner damarların kalbin beslenmesini bozması nedeniyle kalp krizi geçirme riskini artırması nedeniyle özellikle çok dikkat edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

GÜNDE EN AZ 3 LİTRE SU İÇİN

Vatandaşlara önerilerinin ultraviyole A ve B ışınlarının en dik geldiği dönemler olan saat 10 ile 16 arasında güneşe çıkmamalarını olduğunu söyleyen Güngüneş, "Giysiler de dikkat edecekleri şeyler sentetik kumaşlardan ziyade bol ve pamuklu giysiler giymeleri. Çünkü bunlar terlemeyi daha rahatlatır, kolaylaştırır bu yüzden öneriyoruz. Yemeklerinde aşırı yağlı yoğun protein içeriği olan karbonhidrat içeriği olan şeylerden uzak durmalarını öneriyoruz. Bol sıvı tüketmelerini öneriyoruz. En az 3 litrenin üzerinde sıvı tüketmelerini öneriyoruz. Mutlaka güneşe çıkacaksak yüksek faktörlü koruyucu kremleri kullanmalarını öneriyoruz. Çünkü güneş koruyucu kremleri kullanmazsak hem cildimizde hem gözlerimizde hem yansıyan ışınların zararlı etkilerinden vücudumuzu koruyamıyoruz ona dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.



  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Pazar 23.5 ° / 12.9 ° Güneşli