Anahtar Kelimeler: Silah Müzesini gezdiler

Silah Müzesini gezdiler

Silah Müzesini gezdiler

Silah Müzesini gezdiler

Öğrenciler müzeyi gezdi

Kırıkkale Lisesi öğrencileri Silah Fabrikası´ndaki müzeyi gezdiler.

MÜZE GEZİSİ

Okul Müdür Yardımcısı Basri BAŞAT; ?Tarihi değeri olan eserleri depolardan gün ışığına çıkartarak milletçe koruma altına almak ve tarihin izlerini gelecek nesillere aktarma amacını taşıyan Kırıkkale Silah Sanayi Müzesi, önemli bir müzedir. Ayrıca ilimizde açılan ilk müze olması bu müzenin önemini bir kat daha artırmaktadır. Müze gezisini gerçekleştiren okul rehberlik öğretmenleri Efraim Soyak, Durmuş Ali Kocabaş ve matematik öğretmeni Hicran Karagöz´e çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum? dedi.

BARIŞ MANÇO´NUN EMEĞİ BÜYÜK

MKE Kırıkkale Hafif Silah Fabrikası Eğitim-Organizasyon Şefi ve Silah Müzesi sorumlusu  Dursun Aydın  şunları söyledi : ?Sergilenen eserlerin, Kurtuluş Savaşı sonrasında İstanbul ve Anadolu halkından toplanan malzemeler olduğunu ifade ederek, halktan toplanan bu eserler bir süre Makine Kimya Genel Müdürlüğünde depolandı. Daha sonra da 1930-1935 yıllarında MKE Kırıkkale Hafif Silahlar Fabrikası´nda kurulan bu müzeye getirildi. 1987 yılında Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğüyle yapılan yazışmalar sonucunda burası ilk özel silah müzesi unvanını aldı.  15 Temmuz 1990 tarihinde ziyarete açılmıştır.  Kırıkkale Silah Sanayi Müzesi, açıldıktan 3 sene sonra daha geniş bir mekanda eserleri sergilemek için yeniden düzenlenmiş ve 2 Kasım 1993 senesinde tekrar ziyarete açılmıştır. Sergilenen bu eserler, 14.yüzyıldan 20. yüzyıla kadar kronolojik sırada düzenlenmiştir. Müzenin açılmasında rahmetli Barış Manço´nun emeği büyüktür.?

KALİTE KONTROL DAMGALI ZIRH

Müzede paha biçilemeyen eserlerin yanı sıra fabrikada da üretilen modern silahlarda dahil 472 eserin bulunduğunu kaydeden müze sorumlusu  Dursun Aydın, ?Paha biçilemeyen eserler arasında en dikkati çeken 14´üncü yüzyıla ait ok ile kılıç gibi silahlara karşı korunmak amacıyla yapılan bir zırh gömleği ve miğfer var. Zırhın üzerinde o dönemin şartlarında kullanılan kalite kontrol damgası da bulunuyor. Zırhın ağırlığı ise 28 kilo. Ayrıca müzede merminin dahi delemediği malzemeyi delen okların bulunması da son derece ilginç? dedi.

ZİYARET GÜN VE SAATLERİ
Kırıkkale´de bulunan Silah Sanayi Müzesi, 18-24 Mayıs tarihleri arasında yani Müzeler Haftası´nda ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. Diğer zamanlarda müzeyi ziyaret edebilmek için izin alınması gerekmektedir. Bunun için müze telefonundan bilgi alabilirsiniz.
Silah Sanayi Müzesi Telefon Numarası:  0 318 224 29 91/5416Silah Sanayi Müzesi, Yahşihan yolunun 4.kilometresindeki Kırıkkale Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu Silah Fabrikası içerisinde yer almaktadır.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli