Anahtar Kelimeler: Sulu tarım çalışması

Sulu tarım çalışması

Sulu tarım çalışması

Sulu tarım çalışması

İki kurum çalışma yürütüyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü inşaat çalışmaları devam eden Kızılırmak Hamzalı Sulaması ile bozkırın sulu tarım hayalini gerçeğe dönüştürüyor. Proje ile Ankara´nın Kalecik, Kırıkkale´nin Sulakyurt ve Çankırı´nın Kızılırmak ilçelerinde toplam 95 bin 510 dekar zirai alan suya kavuşacak.

SULAMA SUYU VERECEK

Bozkırda sulu tarımın en önemli projelerinden birisi olan Kızılırmak Hamzalı Sulaması Projesi´nde sona yaklaşıldı. Kalecik, Sulakyurt ve Kızılırmak´ta bulunan zirai alanlara sulama suyu verecek olan proje kısım kısım hizmete alınmaya devam ediyor. Proje çerçevesinde 2015 sulama mevsimine kadar Mahmutlar´da 4.800 dekar, Buğra´da 3.650 dekar ve Hamzalı İletim Kanalı´nın tamamlanması ile de 1.760 dekar olmak üzere toplam 10.210 dekar alan sulamaya hazır hale getirilmişti. İçinde bulunduğumuz 2016 yılında ise 22.180 dekar alanın sulama şebekesi tamamlanarak toplam 32.390 dekar alan sulama mevsimine yetiştirildi.

DEVREYE GİRMİŞ OLACAK

Toplam fiziki gerçekleşmesi yüzde 78 seviyesine ulaşan projede bu yılsonuna kadar 63.120 dekar alanı sulayacak şebeke sistemi de tamamlanarak, 2017 yılı sulama mevsiminde 95.510 dekar zirai alan suya kavuşmuş olacak. Proje kapsamında Yeşilli Köyü´nde kendi imkanları ile pompaj yaparak arazilerini sulamaya çalışan köylüler de büyük bir enerji maliyetinden kurtulacak. Yöredeki vatandaşlar buraya verilen su sayesinde aylık yaklaşık 100 bin liralık enerji maliyetini vermeyecekler.

ÇELTİK ÜRETİMİ 6 KAT ARTACAK

Kızılırmak Hamzalı Sulaması ile toprak ve su kaynaklarının değerlendirilmesi adına ciddi mesafelerin kat edileceğini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise ?Projenin tamamlanması ile sulama alanında büyük artış yaşanacak ve özellikle yöredeki çeltik üretimi 6 kat artacak. Ayrıca su sayesinde daha farklı ürünler ekilebilecek ve bölgede ürün çeşitliliği artacak? değerlendirmesinde bulundu.

VERİM YÜZDE 90´LARA ULAŞIYOR

Bakanlık olarak kıt su kaynaklarının israfına sebep olan klasik sulama sistemlerini terk ettiklerini ve 2003 yılından itibaren borulu damlama ve yağmurlama sistemlerine geçtiklerini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu ?Kızılırmak Hamzalı Sulaması da en modern sistemlerle inşa ediliyor. Eski sistemlerde çiftlik verimi yüzde 60´larda oluyordu. Buna şebekedeki sızma, buharlaşma, işletme kayıpları ilave edildiğinde verim yüzde 50´lere kadar düşüyordu. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından klasik sulama metotları yerine devreye alınan modern kapalı sistem yağmurlama ve sulama metotları ile verim yüzde 80-90´a ulaşıyor? diye konuştu.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli