Tarım işçileri Kırıkkale´ye gelmeye başladı

Tarım işçileri Kırıkkale´ye gelmeye başladı

Tarım işçileri Kırıkkale´ye gelmeye başladı

Onlar geçim derdinde

Türkiye´nin önemli şeker pancarı üretim bölgeleri arasında yer alan Kırıkkale´de, Doğu ve Güneydoğu Anadolu´dan gelen tarım işçileri, geçimlerini sağlamak için aşırı sıcaklara rağmen kavurucu güneş altında pancar tarlalarından ot söküyor.

TARLALARDAN OT TOPLUYOR

Mevsimlik tarım işçileri, ülke genelinde etkisini sürdüren çöl sıcaklarına rağmen diyar diyar dolaşıp ekmeklerini topraktan kazanmaya uğraşıyor. Hava sıcaklıklarının kimi zaman 40 dereceye ulaştığı Kırıkkale´de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi illerinden gelen tarım işçileri, güneşin altında pancar tarlalarından ot topluyor.

SICAĞIN ALTINDA ÇALIŞIYORLAR

Şanlıurfa´nın Siverek ilçesinden gelen İbrahimoğlu ailesinin fertleri, Kırıkkale´de ki pancar tarlalarında işlerini tamamladıktan sonra Malatya´da kayısı, Zonguldak´ta fındık toplayıp, daha sonra yeniden memleketlerine dönüp pamuk tarlalarında ekmek parası için mücadeleyi sürdürecek. Ekmek parası kazanmak için kavurucu sıcaklara rağmen çalışmak zorunda olduklarını anlatan 18 yaşındaki Kadir İbrahimoğlu, sabahın erken saatlerinde pancar tarlasına gittiklerini, burada saatlerce sıcağın altında çalıştıklarını belirtti.

GİDEREK PAMUK TOPLUYORUZ

Yaklaşık 10 yıldır tarım işçisi olarak Kırıkkale´ye geldiklerini ifade eden İbrahimoğlu, pancar tarlalarında çapa yapıp, ot toplayarak 10 kişilik ailelerini geçindirdiklerini anlattı. Bu dönem tarlada ot yolduklarını, daha sonra sulama ve söküm yapacaklarını dile getiren Kadir İbrahimoğlu, "Kırıkkale´de işlerimiz bittikten sonra Malatya´ya kayısı toplamaya, oradan Zonguldak´a fındık toplamaya gideceğiz. Daha sonra Siverek´e evimize gidip pamuk topluyoruz."

SICAKTA 55 LİRA YEVMİYE

Sabahın erken saatlerinde çalışmaya başladıklarını ve günlük 55 lira yevmiye aldıklarını aktaran İbrahimoğlu, "Saat 05.00-06.00 gibi kalkıp, pancar tarlalarına geliyoruz. 40 derece sıcak altında ailemizle birlikte çalışmaktayız. Sıcaklarda çalışmak çok zor oluyor, serinlemek için öğlen arası 1-2 saat mola veriyoruz. Arabamızın yanına kurduğumuz çadırın altında dinlendikten sonra tekrardan çalışmaya başlıyoruz. Bir günde 10 kişi ile 50-60 dönüm tarla çapalıyoruz veya ot yolumu yapıyoruz." dedi.

BİZLER İÇİN ZOR OLUYOR

Vetha İbrahimoğlu (23) ise bir yıl önce evlendiğini, eşiyle Siverek´ten çalışmaya geldiğini belirterek, şöyle konuştu:  "Mecburen ekmek parası için eşimle sıcakların altına çalışıyoruz. Sıcaklar bizleri etkilediğinde arabamızın yanına gidip dinleniyoruz ve bu şekilde çalışıyoruz. Havalar serin olduğunda hızlı çalışıyoruz ama yapacak bir şey yok, sıcak havalarda da çalışmak zorundayız. Bizler için zor oluyor ama ekmeğimiz bu."   Emrah Curun da (9) sıcakta annesi ve babasına yardım ettiğini, ancak çalışmakta zorlandığını söyledi.



  • Salı 24.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.6 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Perşembe 25.5 ° / 14.7 ° Güneşli