Taşımacılara indirim sürprizi

Taşımacılara indirim sürprizi

Taşımacılara indirim sürprizi

İndirim açıklaması

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kırıkkale Milletvekili Av. Halil Öztürk, karayoluyla yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçların Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı´ndan almak zorunda olduğu belge ücretlerinde yüzde 50 indirim sağlayan kanun teklifi verdi.

TBMM BAŞKANLIĞI`NA SUNDU

MHP Kırıkkale Milletvekili Öztürk; son olarak karayolu yük ve yolcu taşımacılığı ile uğraşan esnafın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı´ndan almak zorunda oldukları belgelerin ücretini yüzde 50, belgelerin yenileme ve zayinde alınan ücretlerin yüzde 10 oranına düşürülmesi ve yurt dışında savaş, iç savaş, terör, kargaşa ve benzeri olağanüstü şartlara sahip ülkelerde uluslararası taşıma yaparken saldırıya uğrayıp hayatını kaybeden şoför ve beraberindeki Türk vatandaşlarının varislerine 100 bin TL ödenmesi isteği ile kanun teklifini TBMM Başkanlığı`na sundu.

TEKLİFİMİZ TBMM´DE

MHP´li Öztürk kanun teklifine ilişkin yaptığı açıklamada, ?Türkiye ekonomisinde son yaşanan çalkantı; özellikle döviz suikastçılarının ve ekonomik tetikçilerin neden olduğu döviz kurlarında yaşanan yukarı yönlü artışlar, Türkiye´de her kesimi olumsuz etkilediği gibi, kara taşımacılığı ve nakliye sektörünü de derinden etkilemektedir. Bu bağlamda kara taşımacılığı ve nakliyesinde işler bir önceki yıla göre giderek azalmaktadır.  Özellikle şahsı adına karayolu taşımacılık ve nakliyecilik yapanların geleceği açısından endişe yaratan söz konusu bu durum için tedbirler geliştirilmesi kaçınılmaz hâl almıştır.? diyen Öztürk, ?Karayolu taşımacılığı yalnızca şoförlükten ibaret olmayıp; sektörün acente,  taşıma  ve  nakliye işleri organizatörlüğü, taşıma ve nakliye işleri komisyonculuğu, taşımacı, nakliyat ambarı işletmeciliği, kargo işletmeciliği, lojistik işletmeciliği, terminal işletmeciliği, dağıtım işletmeciliği  ve  benzeri  taşımacılık  faaliyetlerini içinde barındırdığı göz ardı edilmemelidir. Karayolu taşımacılığı ve nakliyesi ile geçimini sağlayan vatandaşlarımızın bu zor şartları yetmezmiş gibi, hangi kriterlere göre belirlendiği belli olmayan yüksek, fahiş taşıma ve nakliye belge ücretleri, bu sektörle uğraşan vatandaşlarımızın belini bükmektedir.? diyerek, ulaştırma politikalarında taşımacılık ve nakliyecilik ile uğraşan kesime destek istedi.Konu hakkındaki açıklamasına şu şekilde devam eden MHP´li Öztürk; ?Deniz ve hava taşımacılığında olduğu gibi, kara taşıması ile uğraşanlara da ÖTV indirimi getirilmesi uzun zamandan bu yana dile getirmekte, ancak nafile bekleyişler sonuçsuz kalmaktadır. Bu nedenle hazırladığımız kanun teklifimiz TBMM´de bekletilmektedir.? diye konuştu.

BELGE FİYATLARI ÇOK YÜKSEK

Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Karayolu taşımacılığı ve nakliyesi ile geçimini sağlayan vatandaşlarımızın bu zor şartları yetmezmiş gibi, hangi kriterlere göre belirlendiği belli olmayan yüksek, fahiş taşıma ve nakliye belge ücretleri, bu sektörle uğraşan vatandaşlarımızın belini bükmektedir. Yasal dayanağını 10.07.2003 tarih ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu`ndan alan, 08.01.2018 tarihli Resmî Gazete´de yayınlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği´ne göre; A`dan T`ye kadar, alt ayrımları dâhil 37 çeşit yetki belgesi bulunmaktadır. Bu belgelerin temin edilmesinde ödenen maddi bedeller; özellikle taşımacılık ve nakliye işleri yapan kamyon ve otobüsçülerimizin işlerini bırakmasına neden olacak kadar ciddi boyuttadır. Örneğin; otobüs ile uluslararası ve yurtiçi tarifeli yolcu taşımacılığı için gerekli olan ?B1 yetki belgesi´ 60 bin TL, yine uluslararası ve yurt içi ticari eşya taşımacılığı için gerekli olan ?C2 yetki belgesi´ alabilmek için yıllık 40 bin TL ödeme yapılması gerekmektedir. Kendi mütevazi taşıtıyla taşıma ve nakliyecilik yapan vatandaşımızın bu meblağı karşılaması güncel akaryakıt ücretleri ve ekonomik şartlar nedeniyle çok güçtür.?

TÜRK ŞOFÖRLERE 100 BİN TL YARDIM

Kullanılan mazotun pahalılığı nedeniyle, taşımacılık sektörünün ucuz olduğu gerekçesiyle 10 numara yağı bile kullanmayı göze aldığını ve tonaj sorunlarıyla uğraştığını ifade eden Öztürk, yetki belgesi fiyatının yüksekliğinin bir sorun olmaktan çıkarılması halinde sektörde geçimini sağlayan vatandaşların rahatlayacağını belirterek, ?Kanun Teklifim; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı´na 10.07.2018 Tarih ve 30474 Sayılı Resmî Gazete´de yayınlanan 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle tanınan usul ve esaslar dâhilinde, söz konusu gelirlerden; savaş, iç savaş, terör, kargaşa ve benzeri olağanüstü şartlara sahip ülkelerde uluslararası taşıma yaparken, saldırıya uğrayıp hayatını kaybeden şoför ve beraberindeki Türk vatandaşlarının varislerine halen 40 bin TL olarak ödenen yardımın, 100 bin TL´ye çıkarılmasını sağlamaktadır.? diye konuştu.



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli