Teknolojiye pahalı ulaşıyoruz!

Teknolojiye pahalı ulaşıyoruz!

Teknolojiye pahalı ulaşıyoruz!

Rakamlar açıklandı!

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye genelinde teknolojiyi ucuza ve pahalı kullanan il verilerini açıkladı.  En ucuz interneti Muş kullanırken, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir teknolojiye pahalı erişen iller arasında yer aldı.

 

 

EN UCUZU NEREDE SATILIR?

Konu teknoloji olunca, herkes hem en iyisini hem de en ucuzunu arıyor. Peki Türkiye genelinde 10 temel kalemde en ucuz teknoloji nerede satılıyor? Büyükşehirlerde durum ne? Teknoloji başta olmak üzere tüm tüketicilerin en çok merak ettiği ve cevabının peşinde koştuğu soru hiç şüphesiz ki ?En ucuzu nerede satılır?? Bu sorunun peşine düştük. Türkiye İstatistik Kurumu´nun (TÜİK) Merkezi Dağıtım Sistemi´nde (MEDAS) yer alan madde fiyatlarından teknoloji dünyasını ilgilendiren ürünleri inceledik ve il bazında hangi teknoloji ürün veya hizmetinin ortalama kaç liraya satıldığını araştırdı.

 

ORTALAMA BİLGİSAYAR FİYATLARI

Aynı kalemlerin toplamının en pahalı olduğu şehirler ise Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir. Türkiye geneline bakıldığında teknoloji pazarında fiyatın bölgeye göre en fazla değiştiği ürün ?bilgisayar?. Ortalama bilgisayar fiyatları 2400 TL ile 2700 TL arasında farklılık gösteriyor. TÜİK´in enflasyon sepetinde, teknoloji harcamalarını doğrudan ilgilendiren 10 farklı kalemin toplam maliyeti 9400 TL seviyesinden başlayıp, bölgesine göre 9530 TL´nin üzerine kadar çıkıyor.

 

KIRIKKALE VE DİĞER BÖLGELER

Aynı kalemlerin toplamının en pahalı olduğu şehirler ise Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir. Türkiye geneline bakıldığında teknoloji pazarında fiyatın bölgeye göre en fazla değiştiği ürün ?bilgisayar?. Ortalama bilgisayar fiyatları 2400 TL ile 2700 TL arasında farklılık gösteriyor. Bir diğer ilginç kalem ise internet kafe ücreti. Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri´de bir saati ortalama 1.35 TL olan internet kafe ücreti batıda (Balıkesir ve Çanakkale) ise 2.23 TL´yi geçiyor.

 

ÜÇ BÜYÜKLERDEN İZMİR UCUZ

Türkiye ortalaması 9469 TL olan temel teknoloji harcamalarına büyükşehirler açısında bakıldığında ise durum şu: En büyük üç büyükşehirde teknolojinin en ucuz olduğu şehir 9452 TL´lik fatura ile İzmir. Ankara´da 9467 TL olan bu tutar, İstanbul´da ise 9474 TL´ye çıkıyor.% 26Türkiye genelinde Eylül 2017 itibarıyla temel teknolojik ürün ve hizmetlerin toplam maliyeti 9469 TL oldu.



  • Salı 24.5 ° / 12.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.6 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Perşembe 25.5 ° / 14.7 ° Güneşli