Tüfeğin elden gitti Kırıkkale!

Tüfeğin elden gitti Kırıkkale!

Tüfeğin elden gitti Kırıkkale!

Çabalar boşa çıktı!

FİYASKO!

MKE yetkilileri bu işin doğasında var” dedi!

İkinci fıtrat” skandalı gibi!

Tasarımı Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ve Kale Kalıp tarafından yapılan Milli Piyade Tüfeği MPT-76`nın seri üretim sözleşmesi son aşamaya geldi. MPT-76`nın MKEK dışında pazarlanması ya da marka taşımasına ilişkin olasılık üzerine de karar süreci uzadı.

35 bin adet üretilecek

Tasarımı Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ve Kale Kalıp tarafından yapılan Milli Piyade Tüfeği MPT-76`nın seri üretim sözleşmesi son aşamaya geldi. Tüfeğin ilk etapta 35 bin adet üretilmesi planlanıyor. Kademeli olarak Türk Silahlı Kuvvetleri`nin temel saldırı tüfeği olacak MPT-76`nın ana üretim yeri konusunda karar aşamasına gelindi. Üretime ilişkin sektörde görüş ayrılığının kısa sürede giderilmesi bekleniyor. MPT-76, üretilip envantere alınınca modern dönemde TSK`nın milli olarak tasarlanıp üretilmiş ilk milli saldırı tüfeği olacak.

Kalekalıp'ta üretilecek!

MPT-76`nın seri üretiminin yapılmasına ilişkin karar ocak ayında yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi`nde alındı. Bunun ardından üretimin yaptırılması konusunda görüşmeler sürdürüldü. Geliştirme projesinin ana yüklenicisi olan MKEK ile Kalekalıp`ta üretim yaptırılması konusu gündeme alındı. Ancak tüfeğin taşıyacağı marka ve satış konusunda görüş ayrılığı oluştu. O arada MKEK ve Kırıkkale Valiliği öncülüğünde bir Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına ilişkin süreç de tamamlandı. Kırıkkale`nin MKEK`in oluşturduğu iklim içinde bir silah üretim merkezi olması ve yan sanayinin kümelenmesi konusunda adımlar hızlandı. MPT-76`nın MKEK dışında pazarlanması ya da marka taşımasına ilişkin olasılık üzerine de karar süreci uzadı. 

Bu işin doğasında var!

MKEK yetkilileri, üretim altyapısının her yönüyle kendilerinde bulunduğunu, çok az miktarda ek yatırımla tüfeğin seri üretim hattının oluşturulabileceğini belirttiler. Yan sanayi kullanımının bu tür üretimlerin doğası içinde bulunduğunu ve bu konuda bir görüş ayrılığı olmadığını belirten MKEK yetkilileri, buna karşılık silahın uzun vadeli düşünüldüğünde sürekliliğinin sağlanması bakımından kamu kontrolünde kalmasının gerekliliğine de inandıklarını vurguladılar.

Kavlak'tan bir açıklama

Öte yandan, MKEK`de örgütlü Türk Metal Sendikası Başkanı ve Türk İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, MKEK`in çok uzun yıllardır silah ve mühimmat üretimi gerçekleştirdiğini hatırlatarak, diğer kurumlarla kıyaslanamayacak boyutta deneyim ve altyapıya sahip olduğunu belirtti. Kavlak, "Silahın montajı, Ar-Ge geliştirme süreci, marka, kalite kontrol süreçleri MKEK`te kalmalı" dedi.

Kalepalıp açıklaması

Tüfeğin geliştirme ihalesi alt yüklenicisi olan Kalekalıp`tan verilen bilgiye göre, mekanizma grubu tasarımı, balistik hesapları, üretimde çok önemli bir fonksiyona sahip, takım aparat mastar tasarımlarının "yabancı şirket desteği olmadan yapılamayacağı" iddialarına karşılık, Kalekalıp tarafından geliştirildiği ve üretildiği kaydedildi. Kalekalıp`ın projeye dahil olmasının tarafların incelemesi sonucunda oluştuğu belirtilirken, geliştirme sürecindeki A serisi 50 tüfeğin de namlu hariç, MKEK yerine kendileri tarafından yapıldığını belirttiler. Kalekalıp`ın, MPT-76 seri üretim projesi kapsamında 15 bin adet tüfek üreteceği belirtildi.



  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false