TÜPRAŞ, satışlarını yüzde 5,1 arttırdı

TÜPRAŞ, satışlarını yüzde 5,1 arttırdı

TÜPRAŞ, satışlarını yüzde 5,1 arttırdı

Mali rapor açıklandı

İçerisinde Kırıkkale Rafinerisinin de bulunduğu 2017 yılının ilk yarısında Tüpraş, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi´nin katkısıyla tam kapasite çalışmayı sürdürerek, satışlarını yüzde 5,1 arttırdı.

RAPPOR YAYINLANDI

Geçen yıla kıyasla olumlu seyreden küresel rafinaj sektöründe, yüksek kompleksitesinden aldığı güçle tam kapasite çalışarak yoluna devam eden Tüpraş, ülkemiz için artı değer oluşturmaya devam ediyor. İkinci Çeyreğe 52 Dolar/varil seviyesinden başlayan ham petrol fiyatı, ABD, Libya ve Nijerya´dan gelen üretim artışlarının yanı sıra Mayıs´ta gerçekleşen OPEC karar toplantısında kesinti miktarlarının değiştirilmemesinin de etkisiyle 44 Dolar/varil seviyesine kadar gerilemiştir. Haziran sonunda 47,4 Dolar/varil´e yükselmiş, 3 aylık ortalama ise 49,8 Dolar/varil olarak gerçekleşti.

7,8 DOLAR/VARİL NET MARJ

Konu ile ilgili TÜPRAŞ´tan yapılan açıklamada, ?İlk çeyrekte başlayan Avrupa ve Rusya rafineri bakımlarının ikinci çeyreğe uzaması ve Orta Doğu´daki bazı rafinerilerde yaşanan arz kesintileri, Nisan ayında ürün karlılıklarına pozitif yansımıştır. Mayıs ve Haziran aylarında ise normal seviyelerinin üzerinde seyreden fuel oil karlılığının da etkisiyle rafineri kapasite kullanım oranları küresel olarak yüksek seyretmiştir. Diğer yandan, düşük fiyat ortamının devam etmesi, havacılık sektöründe toparlanma ve gelişmiş ekonomilerde özellikle Avrupa´da iyileşen ekonominin etkisiyle ürün talepleri geçen yılın da üzerinde gerçekleşmiştir. Sonuç olarak, 2017 ikinci çeyreğinde güçlenen ürün karlılıklarının etkisiyle ortalama Akdeniz marjı 5,8 Dolar/varil olmuş,  aynı dönemde Tüpraş tam kapasite çalışarak 7,8 Dolar/varil net marj elde etmiştir? denildi.

7,8 MİLYON TON ÜRETİM

?Bu dönemde 7,8 Milyon Ton üretim rakamına ulaşan Tüpraş, 6,6 milyonu yurtiçine 1,4 milyon tonu da uluslararası pazarlara olmak üzere toplamda 8,1 Milyon Ton´luk satış gerçekleştirmiştir. 2016 yılına kıyasla daha yüksek seyreden ham petrol fiyatı, Dolar-TL kurundaki yükseliş ve toplam satış hacminin %5 büyümesi ile 2017 ikinci çeyrek satış hasılatı yaklaşık yüzde elli artarak 12,6 Milyar TL´ye ulaşmıştır. Tüpraş, aynı dönemde güçlü rafinaj ortamında gösterilen başarılı operasyonel yönetimle faaliyet karını 1,48 Milyar TL´ye yükseltmiştir. Başarılı finansal risk yönetimi ve işletme sermayesi yönetimi etkisiyle vergi öncesi kar ise 1,43 Milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Sonuç olarak 6 aylık satış hasılatını 25 milyar TL´ye çıkaran Tüpraş ilk yarıyılda 2,3 milyar TL´lik Net kar rakamına ulaşmıştır.

105,3 MİLYON DOLAR YATIRIM

?Tüpraş, hedefleri doğrultusunda yatırımlarını sürdürerek 2017 yılı ilk yarısında toplam 105,3 milyon Dolar yatırım harcaması gerçekleştirmiştir.  Şirketimiz artan küresel rekabet gücüyle ülkemizin akaryakıt ihtiyacını en yüksek kalitede karşılayarak operasyonel ve finansal hedeflerini gerçekleştirmeye, hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer oluşturmaya devam edecektir.?



  • Perşembe 17.8 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli