?Ufku iyi görebilen gençlik yetiştirmeliyiz?

?Ufku iyi görebilen gençlik yetiştirmeliyiz?

?Ufku iyi görebilen gençlik yetiştirmeliyiz?

Engelliler Haftası etkinliği

Engelliler Haftası münasebetiyle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Kırıkkale Lisesinin işbirliğiyle düzenlenen güne katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Müşaviri Kenan Önalan, ?Geleceğe mutlu bakan, ufku görebilen gençlik yetiştirmemiz lazım? dedi. Kendisi de görme engelli olan Öcalan engelliliğin bir eksiklik olmar8ak görülmemesi gerektiğini belirtti.

ETKİNLİK DÜZENLENDİ

Kırıkkale Kültür Merkezinde düzenlenen güne Bakan Müşaviri Kenan Önalan, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yalçın Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Müdür Yardımcısı Ataman Sümer, Kırıkkale Üniversitesi Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü Ümit Şirin, Kırıkkale Lisesi Müdürü Nuri Pehlivanlı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. İstiklal Marşını ve Bana bir masal anlat baba etkinliğini Kırıkkale Lisesi öğrencileri tarafından işaret diliyle okunması dikkat çekti.

ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞMA

Bakan Müşaviri Kenan Önalan, konuşmasının sonunda yaptığı açıklamada ?Çocuklarımıza en önce söylememiz gereken şey şu, Çözüm odaklı olunması yani ne olursa olsun bir çözümün olacağına inanmaları çünkü insan beyni öyle bir çalışıyor ki, siz çözüm olduğuna inanırsanız çözüm bulursunuz beyin ona göre çalışır. Ona göre kanalize olur ve iş yapar sonuç odaklı olursanız. Ama siz kötümserseniz, siz negatifseniz bu iş olmaz ben yapamam derseniz hiçbir şey yapamazsınız. Bir halta da yaramazsınız. Onun için öğrencilerimize bunu anlatmamız lazım. Onun için geleceğe mutlu bakan, ufku görebilen gençlik yetiştirmemiz lazım bizim onlara şunu da öğretmemiz lazım engellilik eksiklik değil farklılıktır. Bunu da engelli olmayan insanların öğrenmesi lazım. Çünkü hep bizim kaçırdığımız şey bu engellilik eksiklikmiş gibi algılanıyor? dedi.

İMKAN VERİLMELİ

Öcalan konuşmasının devamında ?Bize kendi başımıza imkânlar verilirse kendi başımıza çok şey yapabiliriz. İmkânsızlıklarla bir şeyler yaptık. Buralara geldik. Ben biliyorum ki benim bir sürü gençliğim var. Artık engellilerden bilgisayar kullanıyoruz. Yeni nesil görme engelliler çok çok daha başarılı olacak. Çünkü imkânları gelişiyor. İmkânlar geliştikçe güzel sonuçlar çıkaracaklar. Bu çocuklarımız, bu gençlerimiz pırıl pırıl dünyaya bakarken artık daha geniş bakabilmeleri lazım ufukları geniş olabilmesi lazım. Biz kendimizi ailemizi toplumumuzu güzele doğru değiştirmemiz lazım, Ben mezun olurken rektörümüz şöyle demişti. Sizler mezun olurken sizler değişmeye değil değiştirmeye gidiyorsunuz demişti. İşleri değiştirmek güzel şeyler yapmak memleketi güzel bir yerlere götürmek istiyoruz.?

TOPLUMA UYUMU ÖNEMLİ

Kırıkkale Lisesi Görme Engelli Tarih Öğretmeni Resul Partici, yaptığı konuşmasında ?Engelliler Haftası olarak böyle bir gün düzenlemekteki amaç, engelli bireylerin toplumsal yaşama uyumunu sağlamak denilmektedir ancak bana göre bu söylem çok yanlış bir ifadedir. Burada söylenmesi gereken toplumun engelliye uyumunu sağlamaktır denilmesi daha uygun olacaktır çünkü engellinin topluma uyumu konusunda herhangi bir sorun yaşamamaktadır. Ülkemizde fiziksel zihinsel ve duyusal olarak 8.5 milyon engelli vardır. Bu sayı ailelerle birlikte düşünüldüğünde 25 milyon insanımız engelli bireylerin karşılaşmış oldukları sorunlardan olumsuz etkilenmektedir. Ülkemizde engelliler hemen hemen her alanda çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadır. Ancak son yıllarda engellilerin yaşamlarında olması gereken yönde yapılmaya çalışılan iyileştirme hareketlerini de görmezden gelemeyiz? diye konuştu.



  • Çarşamba 29 ° / 17.9 ° Güneşli
  • Perşembe 28.8 ° / 18.3 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 19.8 ° Güneşli