Anahtar Kelimeler: Vaşak Fotokapan yakalandı

Vaşak Fotokapan´a yakalandı

Vaşak Fotokapan´a yakalandı

Vaşak Fotokapan´a yakalandı

 

Kırıkkale için çok önemli!

Kırıkkale´de yaban hayvanlarının envanterinin çıkarılması için ormanlık alana yerleştirilen fotokapanlar, nesli tükenme tehlikesi altında olan vaşağı görüntüledi.

YOK OLMA TEHLİKESİ

Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Albayrak, Kırıkkale Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü iş birliğiyle geçen yıl büyük memelilerin tespiti ve popülasyonlarının belirlenmesiyle ilgili çalışma başlattıklarını ve kentteki ormanlık alanlara 15 fotokapan yerleştirdiklerini söyledi. Nesli tehlike altında olan vaşak ve su samurunun yanı sıra kurt, tilki, çakal, porsuk, sansar, ayı ve domuz gibi hayvanları fotokapanlarla tespit ettiklerini belirten Albayrak, özelikle Anadolu´da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan vaşakların fotoğraflanmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

KÜÇÜK SAZLIK

Vaşağın memeliler sınıfında kedigiller ailesine ait etçil tür olduğuna işaret eden Albayrak, "Vaşak, yaşadığı habitatlar için gösterge türlerden biridir. Kırıkkale´deki bu kayıt, vaşağın hala İç Anadolu´da yaşayabildiğinin kanıtıdır. Avrupa ve Asya´da geniş yayılış alanı olsa da vaşak nesli, aşırı avcılık sebebiyle giderek azalmaktadır. Nesli tehlike altındaki hassas türlerden birisidir. Türkiye´de parçalı yayılışa sahiptir. Ormanlık alanlarda ve buraya yakın açık alanlarda rastlanır. Başlıca besinleri tavşan, kemiricilerden orman faresi ve sincap ile bazı av kuşlarıdır. Kedigillerin üyesi olan vaşak, besin zincirinin son basamağında bulunan bir türdür. Hafif sarımsı, bej üzerinde kahverengi benek karakteristik özelliğidir. Yaklaşık 25 kilogram ağırlıkta olurlar ve kulak uçlarındaki kıl demetiyle kolayca tanınırlar. Türkiye´de bugün yaşayan kedigillerin orta büyüklükte olan bir üyesidir. Leopar ve karakulaktan küçük, sazlık kedisi ve yaban kedisinden daha büyüktür."

DAHA ETKİN İZLENECEK

Albayrak, proje kapsamında memeli türlerinin popülasyon yoğunluğunun belirleneceğini, fotokapanların yaban hayatının izlenmesi açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Fotokapanlar sayesinde doğal hayat için daha etkin koruma önlemleri alınabildiğine dikkati çeken Albayrak, "Fotokapanlarla edinilen bilgiler doğrultusunda başta yaban hayatı geliştirme sahaları olmak üzere diğer alanlar daha etkin izlenecek" dedi. Çalışmalarının Türkiye´nin geleceğinin garantisi olduğunu, hayvan türlerine bakılarak insanların geleceğinin de okunabileceğini ifade eden Albayrak, "Türlerin başına bir şey geliyorsa, kendiliğinden yok oluyorsa bir problem vardır. Onlar yok olduktan sonra insanları da yok edecek demektir. İşte bu yüzden bu çalışmaları yürütmekteyiz" diye konuştu.



  • Perşembe 25.5 ° / 14.7 ° Güneşli
  • Cuma 25.2 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.8 ° / 12.4 ° Güneşli