Anahtar Kelimeler: 57 bin ton alım yapıldı

57 bin ton alım yapıldı

57 bin ton alım yapıldı

57 bin ton alım yapıldı

 

Sümer bilgi verdi  

Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer Kırıkkale'de 2015 yılı hasat sezonunun başlamasının ardından TMO, emanet alımlarla birlikte toplamda 57 bin ton civarında alım yapıldığını TMO randevulu alım sistemiyle her sezon yaşanan uzun kuyruk sorunun ortadan kalktığını belirtti. Sümer ayrıca Bu yıl yağışlar ürünün kalitesini etkiledi. Ürün bol, kalite ve fiyat düşük” dedi.

KALİTE VE FİYAT DÜŞÜK

Ürün hasatlarını başlaması ile birlikte Kırıkkale'li çiftçiler istediğini bulamadı. Bu yıl yağışı bol alan Kırıkkale'de 2015 yılı hasat sezonu hızla devam ediyor. Kırıkkale'de 9 ayrı alım noktasıyla çalışan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) sezonun başlamasından bu yana emanet alımlarla birlikte toplamda 57 bin ton seviyesinde alım yaptığı belirtiliyor. Bu alımlardan 14 bin tonunun Arpa, diğer kısmının ise Buğday olduğu öğrenildi. Günlük 6-7 bin ton alım yapan TMO'da Arpa fiyatlarının (ton) 570-645 TL, Buğday (ton) 724-862 TL arasında seyrettiği belirtiliyor. Serbest piyasada ise Buğday (ton) 650-680 TL, Arpa 555-560 TL arasında alıcı buluyor.

ZAMANSIZ YAĞIŞ ETKİLEDİ

Piyasada yaşanan gelişmelerle ilgili bilgiler veren Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, bu sezonu Ürün bol, kalite ve fiyat düşük” ifadeleriyle özetliyor. Ürünün kalitesinin düşük olmasının nedeninin zamansız yağışların olduğuna işaret eden Başkan Sümer Geçen yıl ile bu yılı karşılaştırdığımızda fiyatlar geçen yılında altında. 2014 sezonunda, TMO müdahale etmemişti, tüccar ve sanayici ürün kalitesiz olmasına rağmen kuraklık var diye alıma yüklendi ve fiyatlar kediliğinden yükleşmişti. Geçen yıl Arpa (ton) 650-700 TL, Buğday (ton) 750-850 TL ile alıcı bulmuş ve tüccar ile sanayici zarar görmüştü. Bu yıl ise TMO'nun yaptığı alımların yüzde 70'i düşük vasıflı ürün. Ürünün bol, kalitenin düşük olmasıyla birlikte fiyatlar aşağı düştü.” diye konuştu.

ALIM YAPILIYOR

TMO'nun bu sezon ağırlık verdiği randevulu alımlar her sezon yaşanan uzun kuyruklarında önüne geçmiş gözüküyor. 9 ayrı noktada alım yapan TMO'dan randevu alan üretici 4 saatlik zaman diliminde ürününü satma imkanı bulabiliyor. Randevulu alımın üreticinin araç kuyruğundaki bekleme sorununu çözdüğünü söyleyen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Kırıkkale Şube Müdürü Muharrem Belen Üretici bizi arayarak randevusunu alıyor. 3 gün önceden randevu alan üretici TMO tarafından aranarak randevusu hatırlatılıyor. Üretici ürününü teslim edeceği günde aranarak ürününü getirip getirmeyeceği soruluyor. Bu uygulamayla artık üretici ürününü hangi gün TMO'ya teslim edeceğini biliyor ve kuyrukta beklemek zorunda kalmıyor” dedi.



  • Salı 10.9 ° / 7.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 14.5 ° / 6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 10 ° / 6.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu