Anahtar Kelimeler: kişi hayat kurtardı

67 kişi hayat kurtardı

67 kişi hayat kurtardı

67 kişi hayat kurtardı

Organ bağışı karnesi açıklandı

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş organ bağışı konusunda insanların teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Güngüneş, 2016 yılında 67 kişinin organ bağışı yaptığını ve bu sayede yüzlerce kişinin hayata tutunduğunu bildirdi.

BEKLEYENLERE UMUT OLDU

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, 2016 yılında 67 kişinin organ bağışı yaptığını ve bu organların birçok kişinin hayatını kurtardığını belirtti. Türkiye genelinde olduğu gibi, Kırıkkale´nin böbrek hastası sıralamasında üst sıralarda olduğunu belirten Güngüneş, uygun böbreğin nakil olmasının ardından böbrek hastalarının diyalize girmeyeceğini ve bunun hem hastaya hem de devlete çok büyük faydası olduğunu bildirdi.  Nakil bekleyen hastalar için imkânların seferber edildiğini vurgulayan Güngüneş, Sağlık Bakanlığının organ bağışı ve organ naklinin tüm boyutlarına tam destek verdiklerini söyledi.

ÖNEMİNİ HATIRLATIYORUZ

18 yaşının üstündeki herkesin organ bağışında bulunabileceğini hatırlatan Güngüneş, kamuoyunda bitkisel hayat ve beyin ölümünün birbiriyle karıştırıldığını belirterek, beyin ölümünün tıbbı açıdan geri dönüşünün olmadığını, ancak bitkisel hayatta kişinin hayata dönme olasılığının olduğunu söyledi. Türkiye´de her yıl 2 bin kişinin uygun organ bulunmaması ve nakil olmadığı için hayatını kaybettiğini belirten Güngüneş, beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın en az beş insana hayat verebileceğini kaydetti. Organların çıkarılmasından hastalara nakline kadarki sürecin organizasyonunu sağlayan Ulusal Koordinasyon Sistemi´nin, dünyada başarıyla uygulanan nadir sistemlerden olduğunu belirten Güngüneş, bu konuda Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışma yaptıklarını ifade etti.

SAYILARI GİDEREK ARTIYOR

Güngüneş, organ naklinin görev yapamayacak kadar hasta ve hatta bedene zararlı hale gelen bir organın, bir yenisi ve sağlamı ile değiştirilebilmesi işlemi olduğunu bildirdi. Güngüneş 18 veya üstünde bir yaşta olup akli dengesi yerinde olan herkesin, organ bağışında bulunabileceğini ifade ederek, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ?Organ ve doku nakli hizmetleri ülkemiz açısından son derece önemlidir. Tedavileri sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastaların sayıları giderek artmaktadır.

İHTİYACI KARŞILAMAMAKTADIR

Bu hastaların bir kısmı uygun organ ve doku bulunamadığı için yaşamlarını kaybetmekte, bir kısmı ise tedavi olmak amacı ile yurt dışına giderek organ ve doku nakli olmaya çalışmaktadır. Yurt dışı tedavileri, ülkemize milyonlarca liralık maliyet getirmektedir. Yurt dışına tedaviye giden bazı hastalar ise uygun olmayan koşullarda yapılan nakiller nedeniyle hayatlarını kaybetmektedirler. Gerçekleştirilen organ nakillerine karşın bağışlanan organ sayısının yetersiz olması nedeniyle günümüzde bağışlanan organlar ihtiyacı karşılamamaktadır.

GÖREVİ YERİNE GETİRMELİDİR

Genel olarak halkımızın organ bağışı konusunda bazı endişeleri olduğu görülmektedir. Bu endişeleri genel anlamda üç konu üzerinde yoğunlaşmaktadır.? Kentimizde organ bağışı ile ilgili işlemlerin yürütülmesi ve organ bağışı ile ilgili olarak vatandaşları bilgilendirmek üzere herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Güngüneş kentte 2016 yılı itibariyle organ bağışı yapan kişi sayısının 67 olduğunu sözlerine ekledi.



  • Cuma 18.2 ° / 9.7 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 12.8 ° false