Anahtar Kelimeler:

Elde Kaldılar

Elde Kaldılar

Bayram, yılbaşı ve özel günlerde duyguların ifadesi için kullanılan kartpostallar, cep telefonu mesajları ile elektronik postaların yaygınlaşması sonucu teknolojiye yenik düştü

 

Tezgahlarda Kaldı

Geçmişin haberleşme aracı olarak kullanılan, kentlerin tarihi ve doğal güzelliklerini yansıtan kartpostalların kullanımı gün geçtikçe azalıyor. Kartpostal gönderme alışkanlığının azalmasında, cep telefonu ve bilgisayar aracılığıyla haberleşme etkili oluyor. Gelişen teknoloji asırlık kartpostal geleneğinin unutulmasına neden olurken bayram öncesi birbirinden renkli kartpostallar tezgahlarda kaldı. Eski alışkanlıklarından vazgeçmeyen az sayıda kişi ise kartpostal geleneğini sürdürmeye çalışıyor.

 

Artık Yaygın Değil

Kartpostal satışlarının geçen yıla oranla yüzde 90 oranında düştüğünü açıklayan Can Kırtasiye sahibi İlhami Can, gelişen teknoloji ile birlikte kartpostal geleneğinin azaldığını söyledi.

Eskiden gönderecek kartpostal bulamazken şimdi kartpostallar tezgahlarda kaldığını ifade eden Can, “Kartpostal kullanımı cep telefonu mesajları ve elektronik postaların yaygınlaşmasıyla cazibesini yitirmeye başladı. Bizim geleneklerimizi sürdürmemiz gerekiyor. Eskiden bayramlarda, yılbaşında, ve özel günlerde herkes uzaktaki sevdiğinden bir şey beklerdi. Uzaktaki sevgiliye, asker anne babasına, gurbette çalışanlar ailesine ve sevdiklerine kartpostallar gönderirdi. Şimdi ise bu zevkten mahrum kalıyoruz." dedi.

 

Telefon Kullanılıyor

Cep telefonunun verdiği haz duygusu ile postacının elinden alınan tebrik kartının verdiği duygunun aynı olamayacağını anlatan Can, kartpostal geleneğinin yaygınlaştırılması ve yaşatılması gerektiğini savundu. 40 yıldır yakınlarına kartpostal gönderdiğini açıklayan emekli öğretmen Hacı Şahin ise bu geleneği çocuklarında aşıladığını ifade etti.

 



  • Çarşamba 29.5 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 30.7 ° / 19 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 25.5 ° / 16.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı