Anahtar Kelimeler:

BONCUK YAPACAKLAR

BONCUK YAPACAKLAR

 Yaygın Eğitim Usta Öğreticiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği `mandrel ile cam boncuk yapımı` kursu açıyor.

 

24 KİŞİ ÖĞRENECEK

Yaygın Eğitim Usta Öğreticiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği `mandrel ile cam boncuk yapımı` kursu açıyor. İçişleri Bakanlığı Dernekler Genel Müdürlüğü`nün desteklediği proje kapsamında ilk etapta 12, ikinci etapta 24 kişi mandrel ile cam boncuk yapımını öğrenecek. İçişleri Bakanlığı Dernekler Genel Müdürlüğü, Kırıkkale Halk Eğitim Merkezi, Balışeyh Halk Eğitim Merkezi, Irmak Belediye Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası, İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından desteklenen ve Yaygın Eğitim Usta Öğreticiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği`nin projesi kapsamında 36 işsize Mandrel ile cam boncuk yapımı öğretiliyor. Kursun toplam maliyetinin 73 bin 646 TL 6 kuruş olduğu ve 50 bin TL`sinin genel müdürlük tarafından karşılandığı belirtildi.

 

İLK TOPLANTI YAPILDI

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemalettin Akdoğan`ın başkanlığında mandrel ile cam boncuk yapımı kursunun ilk toplantısı gerçekleşti. Toplantıya Halk Eğitim Merkezi Müdürü Osman Kara, Yaygın Eğitim Usta Öğreticiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Penbe Akgül katıldı. Dernek Başkanı Akgül, sunum eşliğinde kurs hakkında bilgi verdi. Kursun ilk etabında 12 işsize eğitim verdiklerini belirten Başkan Akgül, ikinci etapta ise 24 kişiye eğitim vereceklerini dile getirdi.

 

BİLGİLER VERİLDİ

Cam boncuk yapımı sanatının unutulmaya yüz tutmuş bir sanat olduğunu söyleyen Başkan Akgül, "Piyasada geniş bir pazara sahip olması nedeniyle proje bitiminden sonra yetişen öğrencilerin bu sanatı kendilerine meslek haline getirecekleri ve devam ettireceklerine inandık. Biz de dernek olarak, Türkiye`de ki bu boşluğu görerek başta Kırıkkale ilinde yeni istihdam alanları yaratmak ve ekonomiye katkı da bulunmak amacıyla bu proje ile adımı attık." şeklinde konuştu.

 

CAM BONCUK YAPIMI

Cam boncuk yapımındaki geleneksel yöntem Lampworkingtir. Alev altında ısıtılarak sıvılaştırılmış çubuk şeklindeki camların bal kıvamındayken mandrel üzerine sarılarak şekil verildiği bir yöntemdir. Camın erimesi için propan gazı ve oksijen ile birlikte çalışan şalomalar kullanılır. Oksijen kaynağı olarak oksijen tüpleri ya da oksijen jeneratörler kullanılır. Cam bin 200 derecede bal kıvamına gelir. Yapım sırasında önce mandrelin üzerine ayırıcı sürülmesi gerekir. Bu camın madrele yapışmamasını sağlar.

 

NASIL YAPILIYOR?

Mandreller yapmak istediğimiz boncuğa göre farklı çaplarda seçilebilir. Ayırıcı kuruduktan sonra cam çubuğu yavaş yavaş ısıtarak, bal kıvamına geldiğinde madrele sararak temel boncukları oluşturabiliriz. Bundan sonra farklı renkler ve değişik materyaller kullanarak farklı formda farklı boyda farklı renkte yapmak istediğimiz tüm boncukları yapabiliriz. Çapları 8 milimetreye kadar olanları tavlayarak biraz daha büyük olanları küle gömerek ve daha büyüklerini fırınlayarak soğutulabilir. 



  • Çarşamba 22.6 ° / 13.3 ° Güneşli
  • Perşembe 23.9 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli