Anahtar Kelimeler:

MKE Raporu

MKE Raporu

TSO ve MKE ile birlikte organize edilen toplantıda MKE’den Kırıkkale7deki iş adamı ve müteşebbislereçağrı gelmişti. Bu toplantının detayları konusunda TSO tarafından bilgi verildi… 

Toplantı Bilgisi

Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası koordinesinde gerçekleşen MKEK İle Yan Sanayi arasında ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen toplantı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, MKEK Genel Müdürü, Vali bey ve Belediye Başkanı’nı açılış konuşması ile başladı. Açılış konuşmasına müteakip Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner ve Belediye Başkanı Veli Korkmaz ayrıldılar. MKEK Genel Müdürü Ünal Önsipahioğlu, kurum hakkında özetle; MKEK’nun devletten hiç yardım almadan kendi ayakları üzerinde durduğunu, Üniversite-Sanayi işbirliği bağlamında yürüyen projelerinin olduğunu bunun artarak süreceğini, önemli tutarda teknolojik yatırım yaptıklarını, ihracatın arttığını, cironun çok yükseldiğini ifade ederek bütün bunların MKEK’nun çok başarılı olduğunu gösterdiğini ifade etti. 

Kümelenmeye Gidilmeli

MKEK yan sanayisi olan ÜNİVERSAL ve SÜNGÜSAN ve BAŞER İNŞAAT temsilcileri yüklenicilerin ihalelerde karşılaştıkları zorluklardan bahsettiler. ÜNİVERSAL ve SÜNGÜSAN ve BAŞER İNŞAAT temsilcileri ve ÖRS AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Emin ÖRS, yüklenicilerin ihalelerde aranan tesis güvenlik belgeleri konusunda sıkıntı yaşandığını bu belgeyi almanın güçlüğüne dikkat çektiler ve MKEK tarafından Yüklenici firmalara yaptırılan işlerin sergi yoluyla yüklenici firmalara tanıtımının yapılmasını istediler. MAKSAV adına konuşan A.Samet Arslan, firma olarak her ihtiyaçlarını OSTİM den karşılayarak Kırıkkale’de üretim yapmanın anlamsız olduğunu bu durumun maliyetleri artırdığını bu nedenle yan sanayi gelişmesi isteniliyorsa kümelenmeye gidilmesi gerektiğini ifade etti. 

MKE’nin Geleceği

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü A.Vural Örsdemir, artık günümüz dünyasında gelişmiş ülkelerde NATO, ABD, Fransa, Almanya, İngiltere örneklerinde olduğu gibi savunma sanayinde akıllı mühimmat döneminin yaşandığını “bırakıldıktan sonra belirlenen koordinatına doğru kilitlenen sistemlerin üretildiğini” ifade ederek, akıllı mühimmat üretimi konusunda MKEK’nin durumunun ne olduğunu sordu. MKEK’nin geleceği açısından bu stratejinin çok önemli olduğunu böylelikle savunma sanayi konusunda 2023 Ülkemiz vizyonuna önemli katkı sağlanacağını, MKEK nin bu anlamda mevcut durumunun analiz edilerek, ABD, Fransa, Almanya, İngiltere’de savunma sanayinde üretilen akıllı mühimmat payının ne oranda olduğunun göz önüne alınarak, uygulama stratejileri ve yeni yatırımların buna göre planlanmasının yerinde olacağını ifade etti. 

Uygun Olabilir

MKEK Genel Müdürü Ünal Önsipahioğlu, akıllı mühimmat üretiminin çok önemli bir konu olduğunun altını çizerek bu konuda Avrupa akıllı mühimmat üretim oranın çok yüksek olduğunu yaklaşık  %60’lar seviyesinde olduğunu, MKEK olarak, Silahlı Kuvvetlerimizin yurt dışından ne kadar akıllı mühimmat talebi var öncelikle bunları tespit edip bunları yerli üretimle karşılamanın hedeflenmesi gerektiğini, daha sonra AB ülkelerindeki akıllı mühimmat üretim düzeyine çıkmanın hedeflenmesini uygun olabileceğini ifade etti.  

Toplumsal Destek İstendi

Yakup Başer, MKE Kurumunun yanında Savunma Sanayinin de büyük çapta Offset kontratlarının var olduğu bilinmektedir. Bu offset yatırımlarının Kırıkkale ye kanalize edilmesi konusunu sordu. MKEK Genel Müdürü Ünal Önsipahioğlu, MKE bazında sınırlı sayıda offset kontratlarımız mevcut olup, bu konuda Savunma Sanayi Müsteşarlığı büyük çapta offset kontratlarının var olduğunu bende biliyorum. Esas görüşülmesi gereken yerin Savunma Sanayi Müsteşarlığı olduğunu söyledi. MKEK Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Demirdöğen, toplantıda belirtilen sorun ve taleplerin yolunun MKEK kanun tasarısının kanunlaşmasından geçtiğini ifade etti. Bu konuda toplumsal desteğin olması gerektiğini belirtti. 

Akdoğan Bilgi Verdi

OSB Yönetim Kurul Başkanı Nurettin Aydın, “Bu toplantının yeteri kadar duyuruldu mu? bilemiyorum… OSB de MKEK’ye yönelik iş yapabilecek arkadaşlarında katılımını arzu ederdim. MKEK yönelik imalat yapabilecek yüklenicilerin bu toplantıda oldukça az olmasından üzüntü duydum” dedi. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemalettin Akdoğan,  duyması ve toplantıya katılması gerekenlerin haberlerinin olduğunu belirterek, bu toplantıdan iki önemli sonuç çıktığını MKEK tarafından yüklenici firmalara yaptırılan işlerin sergi yoluyla yüklenici firmalara tanıtımı,  belirtilen konuların çözümü için MKEK kanun tasarısının kanunlaşması için girişim yapılması olduğunu ifade ederek toplantıya son verildi.

MKE Ve Firma Ziyareti

Toplantının sonunda heyet halinde Önce MKE Ağır Silah ve Çelik Fabrikasına

gidilerek yeni hizmete giren tesisler ve tezgâhlar yerinde görüldü ve bilgi alındı. Akabinde Özel Sektöre ait ÜNİVERSAL A.Ş ve Süngüsan LTD.ŞTİ. ziyaretleri yapılarak firma 



  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu