Anahtar Kelimeler:

Kurtardılar

Kurtardılar

Kırıkkale`nin Kazmaca Köyü Çatma Yaylası`nda aç kalan yaklaşık bin koyunun imdadına İl Özel İdare ekipleri yetişti

 

Alkışlarla Karşıladılar

Ekipler, yaklaşık 1 ile 1.5 metre arasındaki kardan kapanan yayla yolunu yoğun çalışma sonunda açtı. Yol açma çalışması sırasında İl Özel İdare ekiplerinin araçları kara saplandı. Köylülerin yardımıyla ve kepçe ile araç tekrar kurtarıldı. Yaylaya ulaşan ekipleri ise köylüler alkışlarla karşıladı. Yolların kardan dolayı kapandığını ve köyden yem getirmediklerini açıklayan Çatma Yaylası sakinlerinden Ahmet Önder, yaklaşık 300 tane koyun olduğunu ve yem olmadığından dolayı sıkıntıya düştüğünü söyledi. Bazı hayvanlarının telef olduğunu açıklayan Önder, "Allah (cc) devletten razı olsun. Bir telefonla hemen geldiler. Tek geçim kaynağımız olan koyunlarımızı telef olmadan kurtardılar." dedi.

 

10 Yıldır Görülmüyordu

Köylerine son 10 yıldır bu şekilde bir kar yağmadığını açıklayan Kazmaca Köyü sakinlerinden Coşkun Köksal, "Köyümüz ve köyümüzün yaylasında bulunan vatandaşlarımız hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Bunların birçoğu küçükbaş hayvan besliyor. Küçükbaş hayvanlar nazik olur. En ufak bir şeyde hastalanır. Yaylada yem ve saman kalmamıştı. Kardan dolayı köyden getirmenin imkanı yoktu. Allah (cc) devletimizi daim etsin. Koştular ve geldiler. Bizi kurtardılar." diye konuştu.

 

Hayvanlar Kurtarıldı

Yaylada kalan köylülerin kardan dolayı perişanlık çektiğini belirten Kazmaca Köyü Muhtarı Cahit Önder de "Durumu, Kırıkkale valimiz Hakan Yusuf Güner`e haber verdim. İl Özel İdare ekiplerini bize yönlendirdi. Yaylada bulunan 7 hanenin yol açma çalışmalarına başladılar. Bütün zorluklara rağmen yollar açıldı. Hayvanlar telef olmaktan kurtarıldı." şeklinde konuştu.

 

Kar Çok Zorladı

Yayla yolundaki karın 1 ila 1.5 metre arasında değiştiğini açıklayan İl Özel İdare kepçe operatörü Ali Varol, bazı yolların süründen dolayı kar kalınlığının 2 metreyi bulduğunu söyledi. Yaylaların birbirine uzak mesafede olduğunu açıklayan Varol, "Köylülerin mağdur olmamaları için bütün tehlikeyi göze alarak yollarını açtık. Artık motorlarla yaylalara çıkılır duruma getirdik." dedi.



  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu