Anahtar Kelimeler:

Hindistan'a Gittiler

Hindistan

 Anadolu Genç İş Adamları Derneği (AGİAD) üyeleri, Hindistan`da gezi ve incelemelerde bulundu.

Hindistan Gezisi

İşadamlarının ilk durağı Şah Cihan`ın yaptırdığı eski Delhi şehri içinde bulunan 25 bin kişinin aynı anda namaz kılabildiği Jama Mesjid (Cuma Mescidi) ve kutsal emanetleri oldu. Büyük evliyalardan Silsile-i Aliyye denilen alim ve velilerin 28. Seyyid Abdullah Dehlevi ile Mazhar-i Can-i Canan’ın kabri ziyaret edildi. Ardından Moğol hükümdarlarının ikincisi ve Babur’un oğlu Humayun’un türbesi gezildi. Guneş ve ay tutulmalarını hesaplayan, yıldızların yörüngelerini gösteren saniyeleri bile saydırabilecek hassaslıkta çalıştığı söylenen dev boyuttaki Guneş saatinin bulunduğu Jantar Mantar Rasathanesi’nin çalışması izlendi. Ziyaretlere devam eden işadamları, Hindistan’da yetişen en büyük ve Alim İmam-ı Rabbani Müceddid-i Elf-i Sani Şeyh Ahmed-i Faruki Serhendi`nin kabrini ziyaret etti. 

İşadamları İle Tanıştılar

İşadamları üçüncü günü, 1193 yılında Müslümanların Delhi’deki son Hindu kralını yenmesinin onuruna yapılan 73 metre boyundaki harika sanat (Kutup Minaresi) Qutup Minaar ve Chattarpur Hindu tapinaklar gezdi. Hindu inanışında büyük ilahlar olduğuna inanılan Shiva, Ganesh, Krishna, Hanuman tapınakları ile heykelleri ve bu heykellere tapan insanların bulunduğu alanlar tanıtıldı.  İşadamları 1. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden 90 bin Hint askerinin isimlerinin kazındığı India Gate Anıt önünde hatıra fotoğrafı çekindi. Daha sonra işadamları Türkiye’den gidip Hindistan’da yatırım yapan işadamlarıyla tanıştı.

Verimli Görüşmeler Oldu

Geziye katılan Bekir Şahin,  yaptıkları görüşmelerin çok verimli geçtiğini belirtti. Şahin,  "Özellikle gıda, inşaat ve tekstil sektörlerinde Hindistan`ın büyük bir pazar olduğunu gördük. Gezi çok güzel oldu. Ülkemizdeki yaşam kalitesi ve kültürel zenginliğimizi Hindistan gezisinden sonra daha iyi anladık.`` dedi. Medreselerde ve Hindu ibadethanelerinde görevli olan kişilerle bilgi alışverişinde bulunduğunu açıklayan işadamı Yaşar Ayyıldız, “Bu bilgi alışverişleri beni çok farklı boyutlara taşıdı.`` şeklinde konuştu.

Yararlı Oluyor

Yurt dışındaki müteşebbislerle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden işadamı Hasan Basri Tonga ise "Bu tür geziler nereye nasıl yatırım yapması gerektiği hakkında çok bilgi verici oluyor. Yurt dışına yatırım yapmış iş adamları ile görüşerek, Kırıkkale’den oralara neler pazarlanabileceği hakkında detaylı bilgi sahibi oluyorlar” diye konuştu.

Geziye Katılanlar

Geziye şu isimler katıldı, Bayındırlık İl Müdürlüğü İnşaat Şube Müdürü Bedirhan Örsdemir, Kale Feza Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Yılmaz Aydın, AGİAD Danışmanı Mühendis Ali Özdemir, işadamları Ali Kandemir, Hasan Basri Tonga, Bekir Şahin, Hasan Hüseyin Parlak, Kaplan Naci Eroğlu, Yaşar Ayyıldız, Ömer Altunçanak, Yusuf Cemil Yıldırım, Arif Yıldırım, Hüseyin Yeşilyurt, Murat Akyurt, Muammer Özaydın ve Ziya Çiçek katıldı. 



  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu