Anahtar Kelimeler:

İstiklal Marşı Ve Akif

İstiklal Marşı Ve Akif

 Kırıkkale`de Mehmet Akif Ersoy Anma ve İstiklal Marşının kabul edilmesi düzenlenen etkinliklerle kutlandı. İstiklal marşının 10 kıtasını ezbere okuyan 4 yaşındaki Aslı Danacı herkesi kendine hayran bıraktı.

Tören Yapıldı

İstiklal Marşı`nın kabulünün 91`inci yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy`u Anma Günü etkinlikleri kapsamında Kırıkkale Kültür Merkezi`nde tören düzenlendi. Resim sergisi ve konferansla taçlandırılan törende İstiklal Marşı`nın milli mücadele ruhunu yansıtan önemine vurgu yapıldı. Kızılırmak Anaokulu`nun 4 yaşındaki öğrencisi Aslı Danacı`nın İstiklal Marşı`nın 10 kıtasını ezbere okuması salonda bulunanlara duygulu anlar yaşatırken büyük alkış aldı. Törende Kırıkkale Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Muhittin Eliaçık `Mehmet Akif ve İstiklal Marşı` konulu bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmalarında milli mücadele döneminde İstiklal Marşı`nın önemine değinerek şöyle konuştu:

Akif Anlatıldı

`Mehmet Akif şair tabiatı ve heyecanıyla birçok şiirsel vaazlar vermiş, halkı düşmana karşı toparlanmaya çağırmış, moralsizlik bulutlarını dağıtarak şiir ve şairini toplum üzerindeki üstün gücünü göstermiştir. O şiirle vaaz veren bir alim olup, şiirlerini yaşayarak yazmış ve bir vaiz gibi halkı manen ve ahlaken yükseltmeye çalışmıştır. Bir hilal eri olan Mehmet Akif, vatan ve millet kaygısını kendisine keder, kanlı gözyaşlarını al sancağa fer ederek İstiklal Marşı`nı yazmıştır. İstiklal Marşı onun kanlı gözyaşı ve vatan aşkıyla 48 saatte kalbini özü olarak ortaya koyduğu manevi bir manzumedir. Ne sanat manzumesi ne de sadece bir milli marştır. İstiklal Marşı 10 kıta değil sanki ciğerin kanı yüreğin heyecanı olan bir can, bir dil ve gönül manzumesidir.”

 

Milletini Anlattı

Mehmet Akif Ersoy`un Türk milleti için önemli şahsiyet olduğunu ifade eden Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner şunları söyledi: `Milletlerin tarihi gelişmelerinde onlara önderlik yapan, düşüncesi, dehası, ilmi, sanatı ve dini kişilikleriyle topluma yön vermiş, yapmış oldukları hizmetlerle gönüllerde iz bırakmış pek çok tarihi şahsiyetler olmuştur. Ancak bütün ömrünü bir veli sabır ve tevekkülü ile milletine adamış, mevkii, menfaati ve ikbali elinin tersiyle bir yana itelemiş, milletinin ve ülkesinin kurtuluşa ermesi, kalkınması ve yükselmesini kendisine iş ve ülkü edinmiş ve sadece bu inancının ve halkının hizmetkarı olmuş insanların çok ender yetiştiğini biliyoruz. Türk milleti bu zenginliği bağrında taşıyan, yetiştirdiği abidevi şahsiyetlerle dünya insanlığına örnek olmuş milletlerden birisidir. Bu şahsiyetlerden birisi de hiç şüphesiz ki milletimizin gönlünde taht kuran, bugün rahmet ve saygıyla bir kez daha andığımız İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy`dur.ö

 

Konser Verildi

Yapılan İstiklal Marşı yarışmasında Anaokulu öğrencisi Aslı Danacı, (Kızılırmak Ana Okulu) İlköğretim okullarında : Cevher Şehnaz Öztürk (Karakecili), Refilay Kıraç (Dede Korkut), Selin Küçük (Atatürk) Orta Öğretimlerde : Şule Aktaş (Yıldırım Beyazıt), Emre Güney (Karakecili), Aslı Pehlivanlı (Süleyman Demirel) öğrencileri Vali Güner, tarafından altın ve birer kitap hediye edildi. Program Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin verdiği konserle sona erdi.



  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Perşembe 23.4 ° / 12.8 ° Güneşli
  • Cuma 25.1 ° / 14.6 ° Güneşli