Anahtar Kelimeler:

MERAKLA BAŞLADI!

MERAKLA BAŞLADI!

 Kırıkkale`de merakla başladığı yorgancılık mesleğini 42 yıldır yapan Mehmet Saydam, "Ustanın hünerli ellerinden çıkan yorgan, çeyizi hazırlanan kızların ve evli çiftler için artık sıcacık bir yuvanın simgesi olur" dedi.

ÖZENTİ İLE BAŞLADI

Malatya`dan Kırıkkale`ye gelerek yerleşen ve 42 yıldır yorgan diken Saydam, yaptığı açıklamada, yorgancılık mesleğine çok küçükken bir merakla başladığını, eskiden daha renkli ve desenli olan yorganların, kendisinin de çok ilgisini çektiğini belirtti. Mesleğe ilk başladığı günleri anlatan Saydam, "Malatya`dan Kırıkkale`ye gelerek yorgancılık yapan bir ustamın önce kapısından geçerdim, sonralar da ise yanına gidip gelmeye başladım. Daha sonra özenti ve merakla başladığım yorgancılık, ailemin de desteği ile hem mesleğim hem de geçim kaynağım oldu. Eskilerde bu mesleğe daha çok rağbet edilirdi. Esnaf olmak herkesin bir özentisi idi. Ama şimdi yanımızda çalıştıracak bir çırak dahi bulamıyoruz" dedi.

İŞİNİ SEVEREK YAPIYOR

Saydam, severek yaptığı mesleğinin bitme noktasına geldiğini, yetiştirecek çırak bulamama sıkıntısı çektiğini ifade ederek, 3 oğlunu yanıma alıp yetiştirdiğini, 33, 27 ve 19 yaşındaki çocuklarının da şimdi Ankara`da, yorgancılık işi ile uğraştığını söyledi. Günde 3 yorgan diktiğini dile getiren Saydam, şunları kaydetti: "Yorganları, isteğe göre mitil ve ipek olarak dikiyorum. Bu meslek çok değişik bir meslektir. İnce bir ruh ister, çünkü gelinler damatların mutluluğunu sarar, mutluluklarını hüzünlerini saklar bu yorganlar. Biz de bunu bildiğimiz için ayrı bir özenle atarız ilmekleri."

MESLEĞİN PÜF NOKTASI NE!

Yorgan dikiminin büyük bir ustalık, titizlik ve sabır gerektirdiğini belirten Saydam, "En güzel yorgan yıkanmış koyun yününden yapılır. Bir yorganı yaparken usta, ilmek ilmek etrafını sabırla dolaşır yorganın. Ustanın hünerli ellerinden çıkan yorgan, çeyizi hazırlanan kızların ve evli çiftler için artık sıcacık bir yuvanın simgesi olur. El emeği göz nuru bu mesleğin püf noktası ise, bir eldeki iğne ve yüzükte saklıdır" diye konuştu. 



  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu