Anahtar Kelimeler:

NEVRUZ'A RENKLİ KUTLAMA

 NEVRUZ

 KUTLAMA YAPILDI

Kırıkkale’de Nevruz Bayramı düzenlenen bir dizi etkinlik ile kutlandı. Etkinliklere Cumhuriyet Meydanında başlanırken, Hacı Bey TOKİ mevkiinde fidan dikimi ile son verildi.

KUTLAMA YAPILDI

Cumhuriyet Meydanında düzenlenen Nevruz Kutlamalarında ilk söz alan Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz, baharın başlangıcı, bu güzel Nevruz`da, bu güzel yeni günde sizleri sevgi ve saygıyla, bahar duygularının güzellikleri ile selamlayarak başladığı konuşmasında  “Nevruz; yeni gün, yeni yılın ilk günü demektir. Nevruz, Miladi takvimde 22 Mart veya gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart tarihine rast gelmektedir. Baharın gelişi ve tabiatın dirilişi ile yeryüzünde meydana gelen değişiklikleri simgeleyen özel bir gündür. Bir anlayışa göre, o gün ve gece herkesin rızık ve kaderinin tayin olduğuna inanılır. Nevruz`da, hastalıkların ve günahların, kötülüklerin, kaza ve belaların yok olacağına, iyiliklerin, güzelliklerin, rızık ve bereketin, bolluğun olacağına, bahtların açılacağına inanılır” dedi.

NEVRUZ ANLATILDI

Kültürümüzün dünyanın gelmiş geçmiş büyük medeniyetlerine kaynaklık ettiğini söyleyen Başkan Korkmaz, “ Kültürlerin büyüklüğü de kurdukları medeniyetlerle ölçülmüştür. İslamiyeti kabul etmiş olan ilk Türk toplulukları bayram gibi birçok adetlerini devam ettirmişler, bunları büyük bir coşkuyla kutlamışlardır. Bu bayramların içinde hiç şüphesiz kışın soğuğundan, zorluğundan kurtulup, baharın yeşilliğini ve canlılığa geçişi simgeleyen bahar bayramları oldukça önemli yer tutar” dedi.

KUTLU OSUN

Korkmaz sözlerini şöyle tamamladı; “Tarihin en eski dönemlerine inildiğinde, Türk topluluklarında bahar bayramları ile ilgili geleneklerin oldukça çeşitli ve yaygın -olduğu görülmektedir. Doğu Türkistan`dan Anadolu`ya, Anadolu`dan da Balkanlara kadar olan Türk topluluklarınca yüzyıllardan beri kutlanan ve hala kutlanmakta olan Nevruz da bu geleneklerden biridir. Nevruz, baharın müjdecisi, dostluğu, kardeşliği, birlik ve dayanışmayı güçlendiren bir gündür... Her milletin kendi kültür değerleriyle özdeşleştirerek kutladığı bir barış ve kaynaşma günüdür... Nevruz, mutlu olmanın, neşelenmenin vesilesi bir bayramdır! Tarihten, atalarımızdan gelen bu güzel geleneği, bu ortak kültür değerimizin sonsuza dek yaşatılması dilekleriyle Nevruz bayramınızı kutluyorum.”

NEVRUZ’UN ANLAMI

Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Çınarsoy, ise yaptığı konuşmada Nevruzun bütün ülkede ve Türk dünyasında bayram olarak kutlandığını dile getirdi. Çınarsoy, Türkün tefekküründe, özünde vatan sevgisi ve merhametin yeri olduğunu söyleyerek, “Çanakkale savaşında Anzaklara karşı savaş anında bile merhamet sergileyen bu millet,  savaş anında düşmanın yarılısını savaşı durdurup düşmana teslim etmiştir. Anadolu Türkü’nün bu yapısında tefekkür vardır” dedi. BM’lerin 21 Mart’ı Nevruz Bayramı olarak kabul ettiğine vurgu yapan Çınarsoy, Yenigün ve Bahar anlamına gelen Nevruz’un Türki Cumhuriyetlerde de bayram olarak kutlandığını söyledi. Daha sonra kürsüye gelen Nevruz hakkında tarihi bilgi sunan Kırıkkale Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doçent Doktor aktan Müge Yılmaz 21 Mart’ın Hz. Musa’nın Kızıldeniz’i ikiye böldüğü gün olduğuna işaret ederek, Hz. Yunus’un balığın karnından çıktığı, Hz Ali’nin hilafete başladığı, Hacı Bektaş’ın Anadolu’ya geldiği gün olduğunu söyledi.  

ÖDÜLLER VERİLDİ

Daha sonra Nevruz Bayramı nedeniyle düzenlenen yarışmalara katılan öğrencilere ödülleri verildi. Resim dalında Atatürk ilköğretim okulu öğrencisi Özlem Aktaş birinci olurken, ikinciliği  Hatice Erciyes, üçüncülüğü ise Tüpraş ilköğretimden Cansu Şahin aldı. Dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Çınarsoy tarafından verildi.

Şiir dalında dereceye yapan birinci Keskin Bilge Kaan ilköğretim okulundan Nuray Kargın, ikinciliği  Rahime Taş ve Üçüncülüğe hak kazanan Gürler ilköğretimden Zeynep Karaçam’a ise ödüllerini Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz verdi. Kompozisyon dalında ise Zübeyde Hanım Meslek lisesinden Aslı Demir, Delice Anadolu Sağlık Meslek Lisesinden ise Kübra Semiz, üçüncülüğü ise Keskin Anadolu Lisesinden Seda Nur Bingör kazandı. Bu öğrencilere ise ödüllerini Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Adnan Karaismailoğlu verdi.

FİDAN DİKİMİ YAPILDI

Daha sonra Nevruz Bayram şenliklerinden olan Yumurta taşıma yarışı yapıldı. Ardından da Halat çekme yarışında Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi kazandı. Yarışmaların sonrasında ise Cumhuriyet Meydanında ateş yakıldı. Ateşin üstünden önce izci liderleri atladı. Daha sonra ise protokol ateşin üstünden atlayarak programı sona erdirdi. Törene katılan protokol tören sonrası Yahşihan Hacı Bey TOKİ bölgesine geçerek orada fidan dikimi gerçekleştirdi. Törene Kırıkkale vali Yardımcısı İsmail Hakkı Çınarsoy, Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Adnan Karaismailoğlu çok sayıda bürokrat, öğrenci ve vatandaşlar katıldı. 



  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Perşembe 23.4 ° / 12.8 ° Güneşli
  • Cuma 25.1 ° / 14.6 ° Güneşli