Anahtar Kelimeler:

Anayasa Artık Zorunlu

Anayasa Artık Zorunlu

 Anayasa hukukçusu Prof.Dr.Hasan Tahsin Fendoğlu, anayasanın, 500 ila bin beyaz Türkü koruduğunu, bu yüzden de halkın yanında olmadığını söyledi.

Panel Yapıldı

Kırıkkale Belediyesi tarafından düzenlenen Kent Konseyi toplantısında yeni anayasa konusunda panel düzenlendi. Panelde yeni ve sivil bir anayasanın gerekliliği anlatılırken, anayasa hazırlarken kararlı ve sabırlı olunması gerektiği vurgulandı. Kent Konseyi Başkanı ve Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz`ın organizasyonunda gerçekleştirilen panele Vali Yardımcısı Yaşar Dursun Yılmaz, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Ak Parti İl Başkanı Mehmet Demir, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Hayırlı Katkısı Olsun

Panelin açılış konuşmasını yapan Başkan Veli Korkmaz, "Kent Konseyi olarak bu ve benzer çalışmaları yapıyoruz. Yeni anayasa hazırlığına katkıda bulunması amacıyla bu toplantıyı organize ettik. Sonuca hayırlı katkılarda bulunmasını diliyorum." dedi. Panelde oturumu Kent Konseyi Danışma Meclisi Başkanı Doç. Dr. Cevat Özyurt yönetti. Özyurt, "Toplumsal hayatımız için önemli bir konuyu burada tartışacağız. Bu ne kadar sivil olduğumuz tartışma konusu. Yeni talepler oluyor. Toplum gelişiyor. Bu yüzden tek görüşü benimsemek doğru olmuyor." diye konuştu.

Anayasa Vesayetçi

Panelde ilk söz anayasa hukukçusu Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu`na verildi. Darbe dönemlerinin Türkiye`sini anlatan Prof. Dr. Fendoğlu, "Küresel lider olmaya aday bir Türkiye var karşımızda. Bu ülke için yeni bir anayasa gerekiyor. Mevcut anayasa aynı zamanda vesayetçi. Halkına güvenmeyen, halkın seçtiklerine güvenmeyen ama 500 ila bin beyaz Türke güvenen bir anayasa. Şu andaki Anayasa hukuken meşru olabilir ama demokratik açıdan değil. Bu bir 82 Anayasası da değil. Bu anayasa bize PKK terörünü de hediye etmiştir. Böyle bir anayasa insanı ve bireyi küçülten, devleti kutsuyor. Devleti koruyor ve hem de vatandaşına karşı. İşte bu yüzden değişmeli ve Türkiye`yi model ülke yapmalı." dedi.

Devletin Kimliğidir

Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Ethem Atay da, "Anayasa hukuka uygun olmalı. Yeni bir anayasa mı yapılacak, yoksa mevcutta değişiklik mi olacak? Buna bakmak lazım. Anayasa devletin kimlik kartıdır. Bir ülkeyi anayasası ile tanırsınız." şeklinde konuştu.

Yeni Anayasa Zorunlu

Son olarak konuşan Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük ise "Anayasa yapmak çok zordur. Ancak zor diye yapmayacak mıyız? Elbette yapacağız. Anayasa yaparken kararlı ve sabırlı olmalıyız. Anayasa çay gibi önce demlenmeli, sonra servis edilmeli. Civciv yumurtadan 21 günde çıkıyor. 17 günde çıkmaz. O 21 günü beklemek zorundasınız. Bu anlamda sabırlı ve dirayetli olunmalı. Zoru başarmalıyız. Bizdeki bazı Anayasa ihtilaflarını aşabiliriz. Mevcut anayasa devleti yüceltiyor, vatandaşı ise küçültüyor. Bunu ortadan kaldırmalıyız. Ayrıca hukukçular ve akademisyenler başta olmak üzere anlayışımızı da revize etmeliyiz." ifadelerini kullandı.



  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu