Anahtar Kelimeler:

Tartışmak gerekiyor

Tartışmak gerekiyor

 Can, anayasayı anlattı

Marmara Üniversitesi (MÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Can, "Başkanlık sistemi, parlamenter sistem, yarı başkanlık sistemi ya da süper başkanlığa benzer sistemler neyse yeni anayasa yapım sürecinde tüm bunların hepsini Türkiye`nin tartışması gerekiyor" dedi.

Panele katıldı

Doç. Dr. Can, Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Topluluğu ve Milli Türk Talebe Birliği tarafından düzenlenen "Uzlaşının Sesi Yeni Anayasa" konulu panel öncesi soruları yanıtladı. 2010`da bir grup arkadaşıyla anayasa çalışmalarına başladıklarını belirten Can toplum merkezli, halk merkezli bir anayasa, toplumun talepleri üzerine inşa edilen bir anayasal düzen talebi ve teziyle ortaya çıktıklarını kaydetti.

Bilgiler verdi

Eski anayasal düzenin referanslarının ve dilinin bir kenara bırakılması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Doç. Dr. Can, "Tamamen toplumun kendi özgür iradesi üzerine bir anayasanın kurulmasının, toplumun hem geçmişiyle, barışabilmesinin imkanı hem de geleceğini sağlam bir şekilde tanzim edebilmesinin ön şartı olduğunu söyledik. İşte bu çerçevede konferanslar dizisine başladık, halk toplantıları yaptık" diye konuştu.

Başkanlık sistemi

Doç. Dr. Can, başkanlık sistemi ya da buna benzer başka bir sistemin tartışılmasında yarar olduğunu ifade ederek, Türkiye`nin ister istemez bunları tartışacağını, yeni bir anayasal düzen inşa ederken, belli bazı hedeflerin ortaya konulması gerektiğini bildirdi. Bunların, ekonomik, sosyal ve siyasi hedefler olduğunu anlatan Doç. Dr. Can, şunları söyledi:

Önemli olan bu!

"Bu hedefleri gerçekleştirebilecek en iyi araçlar hangileridir- Birini sonunda tartışmak zorundasınız. Başkanlık sistemi, parlamenter sistem, yarı başkanlık sistemi ya da süper başkanlığa benzer sistemler neyse... Yeni anayasa yapım sürecinde tüm bunların hepsini Türkiye`nin tartışması gerekiyor. Konumuz yeni anayasa ise bunların tartışılmasında çok fazla rahatsızlık duymamak lazım. Ancak, önemli olan bu tartışmaları ideolojik, duygusal ve benzeri irrasyonel motiflerle değil de daha sağlam, analitik, daha rasyonel temellerle yürütebilmek. Önemli olan da bu." Haber Merkezi



  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Perşembe 23.4 ° / 12.8 ° Güneşli
  • Cuma 25.1 ° / 14.6 ° Güneşli