Anahtar Kelimeler:

Hal Yasası Değişti!

Hal Yasası Değişti!

 Yeni Hal Yasası için beklenen yönetmelik çıktı. Yönetmeliğe göre artık satılan ürünlerin üzerinde herkes tarafından kolaylıkla görülebilecek bir yerinde, ‘üretim yeri ve üretim şekli’ne ilişkin bilgiler bulunacak. Pazarcı yaka kartı taşıyacak, hale güvenlik kameraları konulacak, uymayanlara ağır cezalar verilecek

Hal Yasası

Bu yılın başında yürürlüğe giren Hal Kanunu’nun uygulamasında uzun zamandır beklenen ‘Sebze Meyve Ticareti ve Hallerin Yönetimi Hakkındaki Yönetmelik’ dün yayınlandı. Yönetmelikle, toptancı hallerinde satılacak her bir sebzeye ‘künye’ zorunluluğu gelirken, pazarcıya ‘yaka kartı/kimlik’ takma, toptancı hallerine de ‘güvenlik kamerası’ kurulması zorunlu hale getirildi. Yönetmelik, tüm sebze ve meyve ticaretinin ve vatandaşa satışının hangi esaslara göre yapılacağını belirleyen radikal değişiklikler getiriyor. Yönetmelikle toptancı hallerinin sahip olması gereken asgari şartlar, hallerin yönetim ve işleyişinin nasıl olacağı, meslek mensuplarının hakları ve yükümlülükleri de ayrıntılı bir şekilde düzenleniyor.

Yeni Düzenleme

Yönetmelikteki bazı düzenlemeler şöyle:  Haller, işyeri sayısı 30 ila 100 olanlar ‘küçük’, 101 ila 250 olanlar ‘orta’, 251 ve üzeri olanlar ‘büyük’ toptancı hali olarak sınıflandırıldı. Tüm toptancı hallerinde, iş yerlerinin yanı sıra, idare binası, fiyat panosu, bilgi işlem sistemi, hoparlör sistemi, aydınlatma sistemi, güvenlik kamerası, giriş-çıkış kontrol kulübesi, ağırlık kontrol ünitesi, çöp toplama yeri, tuvaletler, otopark ve boş ambalaj depolama yeri zorunluluğu getirildi. 1 Ocak 2015’ten itibaren toptancı hallerinde elektronik tartı kullanımı zorunlu. 1 Ocak 2013’ten itibaren toptancı hallerinde faaliyet gösterenler kimlik kartı taşımak zorunda. 



  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli