Anahtar Kelimeler:

BU HABERE DİKKAT!

BU HABERE DİKKAT!

 Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, tüm uyarılara rağmen anız yakanlara Kabahatler Kanunu`na göre idari para cezası uygulanacağını söyledi. Anız yakımı konusunda önemli uyarılar yapıldı…

ÖNLEMLER SÜRÜYOR

Kırıkkale’de hasat devam ederken anız yakımı konusunda da önlemler sürüyor. Anız yakımını önlemek için uyarılar yapılıyor. Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, bu konuda uyarılar yapıyor. Anız yakılmasının toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesinin bozulmasına ve havanın kirlenmesine neden olduğunu belirtti. Anız yakılmasının tarlanın verimsiz hale gelmesine de yol açtığına dikkati çeken Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri şu açıklamayı yaptı:

ANIZ YAKIMI UYARISI

"Anız yakılmasına yönelik yapılan araştırmalarda nadas uygulanan tarlalarda, tahıl hasadından ertesi yılın sonbaharında yapılacak ekime kadar yaklaşık 15 aylık bir süre geçtiği, bu süre içerisinde anız artıklarının doğa şartlarında parçalandığı, bu sayede toprakta bulunan organik maddenin ve faydalı olan mikroorganizmaların çoğalarak bir sonraki yılda ekilecek olan mahsule fayda sağladığı tespit edildi.

TOPRAĞI ZENGİNLEŞTİRİR

Hasatta biçerdöverin bıraktığı sapların balya veya saman makinesi kullanılarak tarladan uzaklaştırılarak değerlendirilmesi gerekir. Geri kalan sapların sap parçalayıcı ile toprağa gömülmesi, bu yapılmazsa biçerdöver tarladan çıktıktan hemen sonra toprak nemini kaybetmeden sürülmesi daha sonraki ekin için çok faydalı olacak ve anızı yakmaya gerek kalmayacaktır. Anızı toplamak veya toprağa gömmek toprağı organik madde yönünden zenginleştirir."

KABAHATLER KANUNU

Kurumdan yapılan açıklamada, en fazla toprak kaybının anız yakılan tarlada, en az kaybın ise tahıl hasadından sonra anız yakılmadan gölge tavında sürüm yapılan tarla meydana geldiği ifade edildi. Anız yakmanın yasak olduğu ve yaptırımının bulunduğu belirtilerek, "Tüm uyarılara rağmen anız yakanlara Kabahatler Kanunu`na göre idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca anız yakanlar hakkında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır" denildi. 



  • Perşembe 23.4 ° / 16.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu