Anahtar Kelimeler:

Ankara'da Toplandılar

Ankara

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, özel sektörün savunma sanayine büyük yatırımlar yaptığını belirterek, özel sektörün kamudan ileri bir duruma geldiğini söyledi.

Toplantı Yapıldı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, özel sektörün savunma sanayine büyük yatırımlar yaptığını belirterek, özel sektörün kamudan ileri bir duruma geldiğini söyledi. Kırıkkale Yatırım Avantajları Tanıtı Toplantısı Savunma Sanayi Müsteşarlığı`nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürü İzzet Artunç, Aselsan Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, FNSS Savunma Sistemleri Anonim Şirketi İş Geliştirme Direktörü Haluk Bulucu, TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve Kırıkkaleli bürokratların yanı sıra çok sayıda savunma sanayisinden davetli katıldı.

Bilgi Verildi

Toplantıda bir konuşma yapan Başbakan Yardımcımsı Beşir Atalay, Türkiye`de yürüyen çok güçlü ve dinamik bir yapının olduğunu söyledi. Gelişen bir Türkiye olduğunu ve bunun bir boyutunun da savunma sanayi olduğunu ifade eden Atalay, savunma sanayinin özel işbirlikçiler ile giderek kendine çok önemli bir alan açtığını kaydetti. Savunma sanayinde gösterilen başarılardan dolayı emeği geçenlere teşekkür eden Atalay, geçmişte atılan adımların meyvesini vermeye başladığını belirtti.

Savunma Sanayii

Toplantının amacının Kırıkkale`nin savunma sanayideki önemini anlatmak olduğunu ifade eden Atalay, "Savunma sanayi denildiğin de ilk akla gelen bölge Kırıkkale`dir. Savunma sanayi Kırıkkale ile başlamıştır. Bugün düzenlenen toplantı ile Kırıkkale`yi biraz da sunmak istedik. Yeni bir teşvik karar namesi çıktı. Çok büyük avantajlar getiriyor. Kırıkkale tarihinde ilk defa bu kadar büyük bir teşvik avantajı yakaladı. Şuada il gruplaması içinde Kırıkkale dördüncü grup içerisinde, ama organize sanayi bölgeleri yatırımda bir üst grubun teşvigini aldığı içinde beşinci grup içinde. Yani Ankara`da yatırım yapmakla, Kırıkkale`de yatırım yapmak arasında çok ciddi maliyet farkı var.

Büyük Bir Oran

Çok büyük bir oran bu. Yüzde 40-45 varan bir farktır. Kırıkkale, bütün teşvik kalemlerini topladığınızda özel sektör için çok cazip bir alan. Bizim organize sanayi bölgemiz var. Birincisi doldu ama, ikincisinin alt yapısı tamamlandı. Herşeyi tamam ve hazır hale getirildi. Burada büyüklükler takibi ayarlana bilir. Bunun dışında daha büyük bir alan isteniyorsa, valiliğimiz ve defterdarlığımız Kırıkkale ilinin içindeki hazine arazilerinin bir envanterini çıkardılar. Bunlarla ilgili elimizde hazır bilgiler var. O araziler ile tahsis kolayca yapılabilir. Biz hepimiz Kırıkkale`de yapılacak yatırımlarla ilgili ben ve arkadaşlarım her türlü desteğe harız" diye konuştu.

Doçentlik Tezim

Kırıkkale`nin Cumhuriyet döneminde özel seçilmiş bir bölge olduğunu ve Cumhuriyet döneminde savunma sanayinin merkezi olarak seçildiğinin altını çizen Atalay şunlar kaydetti: "Makina Kimya Enstitüsü ile Kırıkkale diye bir gelişiyor. Kırıkkale Türkiye`nin her tarafından gelen tamamen bir işçi şehri… Çalışanların ve sanayi şehridir. Türkiye`nin en tipik sanayi şehridir burası. Karabük`e falan benzetilir ama Kırıkkale`nin yerinde hiçbir şey olmadığı için çok özgün ve tamamen sanayi ile gelişmiştir. Benim doçentlik tezimdir. Türkiye`nin sanayileşme ve sosyal değişmesinde örnek il olarak Kırıkkale`yi almıştım. O vesile ile Kırıkkale`yi biraz daha derin inceledim. Yani kuruluş ilk anından itibaren... Şuanda Kırıkkale`de yaşayan herkes o manada sanayi ile irtibatlıdır. Yani bir ustalığı ve becerisi vardır. Mutlaka MKE ile ya babasından yada kendisinden kesişmiştir mutlaka. Böyle bir ortamdır orası… Sanayici için insan kaynağı imkanıdır. Ucuz bir yerdir. Yatırımı ucuzlatan her türlü imkan Kırıkkale`de vardır."

Özel Sektör İleride

Savunma sanayinin çok farklı boyutlara geldiğini ve eskiden olduğu gibi sadece MKE`nin bulunmadığını kaydeden Atalay, "Bugün giderek özel sektör daha fazla yatırım yapıyor. Biz yurt dışındaki ilişkilerimizde bunu görüyoruz. Bir defa Malezya`da fuara katılmıştım, orada bunu görmüştüm. Özel sektör bugün kamudan daha ileri bir duruma geliyor bugün. Özel sektörün payı çok büyük. Bütün kurumlarımız yan ürün verecek firmaları çoğaltmak ve sayısını arttırmak için uğraşıyor. Buda büyük bir zenginliktir. Türkiye`nin değişik yerlerinde silah ve savunma sanayi ile ilgili yatırımcıları biraz Kırıkkale`ye çağırıyoruz. Uzak illerde yan ürün fabrikaları işletmeleri var ama bunların bir kısmını Kırıkkale`ye getirsinler istiyoruz. Biz onlara kolaylık sağlayalım. Özellikle MKE`ye yan ürün verenler ve üretenler, üretimlerinin bir kısmını Kırıkkale`ye aktara bilirlerse biz bundan memnun olacağız. Kendileri de çok memnun olacaklar. Tabi ki kümelenme ile ilgili ilimizde o çalışmaları yaptırıyoruz. Kırıkkalelileri üretimin içerisine nasıl sokabiliriz onun çalışmasını da yapıyoruz" dedi.

Mke’ye Sahip Çıkılmalı

Kırıkkale`nin savunma sanayisindeki konumunu korumasını istediklerini ve üniversitenin de savunma sanayine katkı verecek çalışmalarının olduğunu belirten Atalay, üniversiteye verilen destek ile Kırıkkale Üniversitesi`nin savunma sanayisinde uzman bir üniversite olmasını istediklerini söyledi. MKE`nin yenilendiğini ve çok ciddi bir teknolojik değişim geçirdiğinin altını çizen Atalay, konuşmasına şöyle devam etti: "MKE çok büyük fabrikalar ve geniş alanlar üzerine kurulmuştu. Şimdi o alanların bir çoğu boş durumda. Kırıkkale`de şehrin üçte birlik bir kısmı arazi olarak MKE`nindir. Aselsan`ın bir çalışması var. Çalışmasında Gölbaşı`na yapacakları alana yan ürün verenler için yerlerin yapılacağını söylediler. Güvenlik gerekçesi ile yapılan bir şey bu. Çok güzel bir durum ve çok önemlidir. MKE`de Kırıkkale`de o geniş alanlarda yan üretim yapanlara yer ve imkan verebilir. Yine bu karlılık ilişkisi içerisinde olabilir. Kırıkkale`de arazi çok fazladır. Buna benzer çok kararlar ve yeni değerlendirmeler yapılabilir. Onun için çalışıyoruz. MKE`ye çok sahip çıkıyoruz" dedi.

Ülke İçinden Olsun

Yatırımcı sektöre gereken desteğin verileceğini ve özellikle MKE`ye yan ürün veren firmalar ile biraraya gelerek bu desteği kendilerine de ileteceklerini belirten Atalay, "Türkiye`nin değişik yerlerinde MKE`ye ürün veren firmaları davet edeceğiz. Fabrikaların bir kısmını oraya kurabilir mi? Onları konuşacağım" dedi. TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal ise, savunma sanayi temsilcilerinin Kırıkkale`ye yatırım yapmalarını istedi. Kırıkkale`ye yapılan her yatırımın Türkiye geneline yapılan bir yatırım olduğunu belirten Köksal, "Kırıkkale`ye yatırımı sadece kendimiz için değil ülkemiz içinde istiyoruz" dedi. Kırıkkale`de valiliği, belediyesi, sanayi ve ticaret odaları ile birlikte olduklarını söyleyen Köksal, "Bu birliktelik pek çok ile nasip olmayan bir birliktelik. Bu birliktelik neden önemlidir. Oraya yatırım yapanların her türlü tıkanıklıkta ve her türlü sıkıntıda önünü açacak birlikteliktir. Elbette ki bir sanayici yatırım yaparken bazı vasıflar arar. O vasıflar, huzur ortama ve oradaki rahat çalışma imkanını arar" diye konuştu.



  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Cumartesi 31.3 ° / 19.6 ° false
  • Pazar 31.5 ° / 19.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı