Anahtar Kelimeler:

Kömür Üretiyor…

Kömür Üretiyor…

 Kalorisi Çok Fazla

Sorgun Madencilik sahibi maden mühendisi Nedim Kılıç, Kırıkkale`de çıkartılan madenin kalorisinin fazla olduğunu söyledi…

Kömür Üretimi

Sorgun Madencilik sahibi maden mühendisi Nedim Kılıç, Kırıkkale`de çıkartılan madenin kalorisinin fazla olduğunu söyledi. Kırıkkale`de ilk defa kömür çıkartmaya başladıklarını açıklayan Nedim Kılıç, çıkan kömürün kalorifer, soba ve sanayi alanlarında kullanımına elverişli olduğunu belirtti.

Kalorisi Yüksek

Kılıç, kömürün tam kapasiteyle çıkartılmaya başlandığında Ankara, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat ve Çankırı illerinin büyük oranda kullanılacağını belirterek, "Çıkartılan kömür çevrenin en kaliteli kömürlerinden bir tanesi durumunda bulunuyor. Kalorisi 6 bin, kükürt oranı yüzde 2 ve kül oranı 13`ten oluşuyor. Ayrıca linyit kömürün rutubetti de çok düşük." dedi.

Kömür Madeni

Eski Kırıkkale-Kalecik Karayolu üzerinde bulunan madende kışın yol sorunu yaşanacağını kaydeden Kılıç, "Kalecik sınırına kadar asfalt yoldan oluşuyor. Kırıkkale tarafında bulunan 10 kilometrelik yol toprak yoldan oluşuyor. Kış gelip yağmur ve kar yağmaya başladığında toprak yol balçık yola dönüşecek. Ardından kömür almaya gelen ağır tonajlı araçlar, kömür almaya gelemeyecekler. Bir kış maddeni kapatmak zorunda kalacağız. Burada çalışan işçilere ücretsiz izin vermek zorunda kalacağız." diye konuştu.

Yol İstiyor

Yetkililerden ilk etapta 10 kilometrelik yolun stabilize olmasını isteyen Kılıç, "Daha sonra asfalt yol yapılabilir. Bunun yanında yollarda zaman zaman çökmeler bulunuyor. Kalecik-Kazmaca yolunda 10`a yakına yakın köy bu yolu kullanıyor. Kazaya mehil vermemek için bu yolun biran önce yapılması gerekir." şeklinde konuştu.

 22 Yıllık Kömür Var

Kırıkkale`nin Kazmaca köyü eski Kalecik-Kırıkkale Karayolu üzerine kurulan madende iki ocak bulunuyor. Üretime devam eden ocaklarda son sistem teknoloji kullanılıyor. İlk etapta 15 ton kömür çıkartılan madende önümüzdeki günlere günlük 100 ton kapasiteye ulaşılacak. Yaklaşık 1 milyon liraya kurulan tesiste 6 adet kömür damarı bulunuyor. Ocakta şu anda 15 işçi çalışıyor. Tam kapasiteye geçtiğinde bu rakam 50 kişiye ulaşacak. Bir milyon ton rezervi bulunan madende, toplam 22 yıllık kömür bulunuyor.



  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli