Anahtar Kelimeler:

NEDEN ANIZ YAKILMADI!

NEDEN ANIZ YAKILMADI!

 Kırıkkale’de yaşanan saman sıkıntısı aşmak için çiftçiler, tarlada kalan sapları topladı. Saman sıkıntısı anız yangınlarını da engelledi…

SAMAN SIKINTISI YAŞANDI

Geçen yıl meydana gelen anız yangınları yaşanan sıkıntı nedeniyle büyük ölçüde sona erdi. İlkbahar aylarında az yağış alan bölgede arpa ve buğday sapları büyümeyince hayvancılıkta en önemli yem dolgu maddesi olan saman üretimi azaldı. Çiftçiler kış aylarında saman sıkıntısı çekmemek için farklı yöntemler geliştiriyor. Önceki yıllarda değersiz görülerek yakılan anızlar, şimdi tek tek toplanıyor. Çiftçiler traktörlerin arkasına bağladıkları makinelerle anızları toplayarak balya yapıyor.

FİYATI ÇOK ARTTI

Önceki yıllarda saman balyaları 2,5 TL`den satılırken bu yıl tarlada 7,5 TL ye alıcı buluyor. Kırıkkale’de çiftçilik yapan Zekeriya Gök, bu yıl buğdayda büyük rekolte düşüşü yaşandığını, arpa ve buğday ürünlerinin saplarında da önemli ölçüde azalma olduğunu belirtti. Gök, "Geçen yıl bin metrekare yerden 30-35 adet balya elde edilirken bu yıl 5’e kadar düştü. Bizde mecburen tarlada kalan sapları toplayarak yeniden balya yapıyor bu eksiği telefi etmeye çalışıyoruz. Buna rağmen geçen yılki balya sayısının üçte birini elde edemiyoruz." şeklinde konuştu. 



  • Cuma 25.1 ° / 14.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.2 ° / 14.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.7 ° / 13.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı