Anahtar Kelimeler:

EMNİYET MÜDÜRÜ UYARDI!

EMNİYET MÜDÜRÜ UYARDI!

 Kırıkkale İl Emniyet Müdürü Kadri Kartal, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban pazarlarında alıcı ve satıcıları sahte para konusunda uyardı.

İHBARDA BULUNSUNLAR

Kartal besicilerin bir yıllık emeklerini kalpazanlara kaptırmamaları için dikkatli olmaları gerektiğini belirterek bu süre zarfında devriye sayısının da artırılacağını söyledi.  Kırıkkale İl Emniyet Müdürü Kartal hayvan pazarında satış yapan besicileri ve vatandaşları sahte para konusunda dikkatli olmaları konusunda uyararak, sahte paranın nasıl anlaşılacağı konusunda bilgi verdi. Kartal "Besiciler bir yılın emeğini kalpazanlara kaptırmasınlar. Bu nedenle aldıkları paraların sahte olup olmadığını mutlaka kontrol etsinler. Sahte parayla karşılaşıldığında da mutlaka 155 Polis İmdat telefonuna ihbarda bulunsunlar" dedi. Kartal ayrıca sahte paranın gerçeğinden ayrılması için Grekli olan püf noktalara alışveriş sırasında dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

RENKLER SOLUK VE UYUMSUZDUR

Paralarda aranması gereken özellikler hakkında bilgi veren Kartal, “Sahte para ile orijinali arasındaki en belirgin özellik, paranın kâğıdıdır. Orijinal banknot, pamuk elyafından özel olarak yapılırken, sahte banknot, piyasada bulunan normal kâğıttan yapılmaktadır. Orijinal banknotlarda renkler canlı ve uyumludur. Sahte banknotlarda ise renkler soluk ve uyumsuzdur. Orijinal banknot kâğıdının hamuruna konulan kırmızı ve mavi ışık veren lifler, ultraviyole cihazı altında bakıldığında görülebilmekte.

SAHTE BANKNOTLAR

Sahte banknotlarda ise, boyama yoluyla benzetilmeye çalışılmaktadır ve gerçek banknottaki renk canlılığına rastlanılmamakta” dedi Kartal ayrıca “Silgi ile silinecek olursa bu lifler kaybolmakta. Orijinal banknotlarda, yazılar ve portreler elle dokunulduğunda, hissedilebilecek şekilde kabartmalı olarak basılmıştır. Sahtesinde, bu kabartma özelliği bulunmadığından, elle dokunulduğunda kayganlık hissedilir. Gerçek paralardaki portreler, belirgin çizgileriyle canlılık ve derinlik hissi uyandırır. Sahte banknotta ise portreler soluktur ve derinlik hissi uyandırmaz” dedi.

DEVRİYE SAYISI ARTIRILACAKTIR

Kartal piyasada sahte para kullanarak haksız kazanç elde etmek isteyenlere müsaade edilmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek vatandaşları da bu konuda bilinçli olmaları konusunda uyardı. Kartal “Kurban Bayramının yaklaşması ile Kırıkkale’de kurulan Hayvan Pazarı’nda büyük ve küçükbaş kurbanlıkların satışına başlanmıştır. Özellikle hayvan pazarı ve çevresinde ve ilimiz ana güzergahlarında devriye sayısı artırılacaktır.

BROŞÜRLER DAĞITILACAK

Ayrıca Kurbanlık satışları sırasında hırsızlık, dolandırıcılık ve sahte para olaylarına karşı vatandaşların dikkatinin çekilmesi ve herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için, Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ve Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerce hayvan sahiplerine ve vatandaşlara, banknotlardaki güvenlik önlemleri ve sahte para ile karşılaşıldığında neler yapılması gerektiği konularını içeren broşürler dağıtılacaktır” dedi.



  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Salı 29.4 ° / 18.3 ° Güneşli