Anahtar Kelimeler:

‘O Dosya Faili Meçhul Kalacaktır'

‘O Dosya Faili  Meçhul Kalacaktır

 Avundukluoğlu Yine Gündemde

Güldal Mumcu’nun kitabında yer verdiği, ‘Devlet cinayetin gizli kalmasını istedi’ iddiasına, dönemin TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Avundukluoğlu’ndan destek geldi

Açıklamalarda Bulundu

Devlet içinden büyük engellemelerle karşılaştıklarını söyleyen eski vekil, DGM Başsavcısı Nusret Demiral’ın emniyet birimlerine ‘komisyona bilgi, belge vermeyin’ diye yazı yazdığını belirtti. CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkan Vekili Güldal Mumcu’nun, eşi gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun öldürülmesiyle ilgili yazdığı ‘İçimden Geçen Zaman’ adlı kitap, 19 yıl önce Türkiye’yi sarsan suikastı yeniden gündeme getirdi. Kitapta, suikastın devlet tarafından işlendiği açıkça ifade edilirken, dönemin TBMM Faili Meçhul Siyasi Cinayetleri Araştırma Komisyonu Başkanı Sadık Avundukluoğlu da Meclis olarak Mumcu cinayetine yönelik araştırmada büyük engellemelerle karşılaştıklarını söyledi ve bu engellemelerin devlet içinden olduğunu vurguladı.

Belge Vermeyin Dedi

Dönemin Ankara DGM Başsavcısı Nusret Demiral’ın Mumcu ile ilgili emniyet birimlerine yazılar yazdığını ifade eden Avundukluoğlu, şunları söyledi: “Demiral, cinayeti biz araştırmaya başladıktan sonra bütün emniyet birimlerine yazı yazarak, ‘Faili meçhul cinayetlerle ilgili komisyona bilgi, belge vermeyin’ dedi. İşte size engelleme. Belgesi de var.” TBMM Uğur Mumcu Cinayetini Araştırma Komisyonu üyesi Fethullah Erbaş da delillerin toplanması ve soruşturma aşamasında ‘kasıt’ derecesinde özensiz davranıldığını belirtti. Erbaş, “Özal ve Çillioğlu davaları yeniden incelenerek çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Mumcu dosyası da yeniden açılmalı.” diye konuştu.

Her Şeyi Anlattık

TBMM Faili Meçhul Siyasi Cinayetleri Araştırma Komisyonu Başkanı Sadık Avundukluoğlu, Uğur Mumcu cinayetinin aydınlatılmasıyla ilgili engellemelerin devlet içinden olduğuna dikkat çekti. Eski Kırıkkale milletvekilli Avundukluoğlu, “O dönemde bunları çok söyledik ve her şeyi anlattık. Tabii ki engellendik. Bu, devletin dışından değildi. Bizzat devletin içindendi.” diyor. Dosyanın faili meçhul olarak kalacağını anlatan Avundukluoğlu, araştırmaları sırasında gördükleri engellemelerden dolayı, kendisinin o dönemde de dosyanın açığa kavuşturulmayacağını belirttiğini kaydediyor. Avundukluoğlu, “Herkes kendine göre bir şeyler söylüyor şimdi. Hangi iktidar gelirse gelsin kalır bu iş.” açıklamasını yapıyor.

Otopsi Bile Yapılmadı

Özellikle Mumcu ailesi, dönemin DGM Başsavcısı Nusret Demiral’a ciddi eleştiri getirmişti. Güldal Mumcu, kitabında, cinayeti soruşturan Savcı Kemal Ayhan’ın evinde ölü bulunmasından sonra naaşının otopsi bile yapılmadan alelacele defnedildiğini yazmıştı. Avundukluoğlu da bu yöndeki iddialara katılıyor. Nusret Demiral’ın Mumcu ile ilgili Emniyet birimlerine yazdığı yazılara dikkat çeken Avundukluoğlu, “Demiral, Uğur Mumcu cinayetini biz araştırmaya başladıktan sonra bütün Emniyet’e yazı yazarak, ‘faili meçhul cinayetlerle ilgili komisyona bilgi, belge vermeyin’ dedi. Üstelik bunu Türkiye çapında bütün ilgili birimlere gönderdi. Yani eğer engellemeyse işte engelleme size. ‘Bilgi, belge vermeyin’ diyen bir DGM savcısı var.” ifadelerini kullandı.



  • Cuma 25.1 ° / 14.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.2 ° / 14.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.7 ° / 13.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı