Anahtar Kelimeler:

Bu Neyin Pozu!

Bu Neyin Pozu!

 Tarım İl Müdürü Recep Kırbaş bir basın açıklaması yaparak İl Müdürlüğü genel bütçe kaynakları kullanılarak alına bin 500 adet aşılı tüplü Kaman-1 ceviz fidanı dağıtıldığını söyledi.

Çiftçinin Tarımsal Geliri Yükselecektir

Meyveciliği geliştirme projesi kapsamında İl Müdürlüğümüz Genel Bütçe kaynakları kullanılarak alınan 1.500 adet aşılı tüplü Kaman-1 ceviz fidanı; kapama bahçe kurmak isteyen merkez ve İlçelerdeki 34 çiftçiye dağıtıldığını söyleyen Kırbaş, “ Toplam 150 da olarak planlanan ceviz fidanlarının dağıtımı 2-5 da’lık bahçeler şeklinde yapılmış olup; çiftçilerimizin ekonomik getirisi yüksek olan meyveciliğe adım atmaları hedeflenmiştir. Saklama koşulları ve iklim isteklerinin uygun olması, aynı zamanda pazar payının yüksek olması sebebiyle, ilimizde ceviz yetiştiriciliği gelişecek,  böylelikle çiftçinin tarımsal geliri yükselecektir” ifadesinde bulundu.

Her Yıl Aynı Verimi Verir

Kırbaş,  “İlimiz için adaptasyon sorunu olmayan Kaman -1 ceviz çeşidinin özelliklerini de şöyle özetleyebiliriz.  Üzüm salkımı meyve sıklığı vardır. Salkım 4-8-12 li meyve özelliğine sahiptir. Ortalama meyve ağırlığı 11 g, iç ağırlığı 5,3 g, iç oranı %48,1 iç yağ oranı %65 olup kuru tüketim için idealdir. Eylül ayı sonunda hasat edilir. Kırma makineleri için ideal şekildedir. Antraknoza ve diğer hastalıklara karşı dayanıklıdır. Yan tomurcuklarda % 90 verimlidir. İç kurduna dayanıklıdır. Kaman 2-3-4 ten geç yapraklanır. Bu nedenle de İlkbahar geç donlarından etkilenmez. Periyodisite göstermeyip, her yıl aynı verimi verir. Çiftçilerimize verimli bol kazançlar dileriz” dedi. Bu arada ceviz fidanları ile poz verilirken, bu görüntü dikkat çekici bulundu. 



  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli