Anahtar Kelimeler:

Fırınlara Denetim Yapıldı

Fırınlara Denetim Yapıldı

 Haberimiz Etkili Oldu

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş ve kurum ekipleri fırınlara yönelik ekmek denetiminde bulundu…

Denetim Yaptılar

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden konuşla ilgili olarak şu açıklama yapıldı: “Bilindiği üzere, Çiftlikten Çatala Gıda Güvenilirliği yaklaşımı ile tüketicinin korunması ve tüketiciye güvenilir gıda arzı Bakanlığımız temel politikasıdır. Bu kapsamda, tüketicilere güvenilir gıda sunulması ve korunması da Bakanlığımız sorumluluğundadır. Bu nedenle; 2012 yılında ilimiz sınırları dahilinde bulunan kayıtlı 77 adet ekmek fırınında 92 adet denetim yapılmış olup ve buna paralel olarak Alo Gıda 174 ihbar ve şikayet hattına gelen ihbarlarda değerlendirilerek ekmek fırınlarında 5596 Sayılı Kanunu kapsamında yapılan denetimler sonucu hijyen denetimleri ile ilgili iyileştirme çalışmaları yapılmış olup görülen aksaklıklar giderilmiştir, kaba gramaj kontrolleri yapılmıştır.

Denetim Açıklaması

2012 gıda denetim programı gıdalarda risk esasına göre yürütülmekte olup bu kapsam da 7 adet ekmek numunesi alınmış olup Ağırlık Kontrolü, Rop sporu, Tuz ve Kül miktarı yönünden yapılan analizleri sonucunda ekmek tebliğine uygun olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca yapılan 92 adet hijyen denetimi sonucu 2 fırın işletmesine 4750TL idari para cezası uygulanmıştır.  Ayrıca ilimizdeki ekmek satış noktalarında ve toplu tüketim yerlerinde tüketime sunulan ekmeklerin satış şartları kontrol edilmiştir. Ekmek üretimi 04.01.2012 tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Türk Gıda Kodeksi ve Ekmek çeşitleri Tebliği (TEBLİĞ NO:2012/2) hükümleri ve ilgili mevzuat doğrultusunda Tip 650 Undan üretimi yapılmaktadır.

Denetim Bilgisi

Ekmek, Buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin verilen katkı maddeleri ilave edilip bu karışımın tekniğine uygun olarak yoğrulması, şekillendirilmesi, fermantasyona bırakılması ve pişirilmesi ile yapılan üründür. Ekmek tebliğine uygun üretim ve satış yapmayan işletmelere 5996 sayılı kanun kapsamında yasal işlem yapılacağı bildirilmiştir. Hali hazır durumda işletme kayıt belgeleri çalışmaları devam etmektedir.

Açıklamada Bulundu

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İl Müdürü Recep Kırbaş, ekmek denetimlerinin çok önemli olduğunu, halkın temel gıdası olan ekmekte mevzuatlara uygun üretim yapmayan fırınlar hakkında gerekli müeyyidelerin yapıldığını bundan sonra da yine aynı şekilde denetimlerin artarak devam edeceğini vurguladı. Tüketicilerin bilinçli olmalarını isteyen Kırbaş, gıda denetim konularında görülen aksaklıklarda Alo 174 hattına ihbar etmelerini söyledi.

İsraf Önlenmeli

Kırbaş, “TMO, tarafından israfın önlenmesine ilişkin toplumsal bir duyarlılık ve farkındalık yaratılması amacıyla başlatılan   “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”nı İl müdürlüğü olarak çok uygun buluyoruz ve destekliyoruz. Bu konu ile ilgili olarak Kırıkkale de bulunan bütün resmi ve özel kurum ve kuruluşlara konuya gerekli duyarlılığı göstermeleri için yazılar yazmış bulunmaktayız. Aynı şekilde bütün halkımızın ekmek israf etmemelerini konusunda gerekli hassasiyeti göstermesini temenni ediyoruz” dedi. 



  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 19 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı