Anahtar Kelimeler:

Muhasebeciler İş Yükünden Yana Dertli

Muhasebeciler İş  Yükünden Yana Dertli

 Muhasebecilerden Açıklama

Kırıkkale Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Kürşat Gürtemel, Muhasebe Haftası münasebetiyle yazılı bir açıklamada bulundu.

Açıklama Yaptı

Gürtemel açıklamasında şunları söyledi: “Mesleğimiz ilk olarak 1989 yılında 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile yasal statüye kavuşmuş ve bu tarihten sonra’da her yıl 1 Mart Muhasebeciler Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Üst birliğimiz olan TÜRMOB 76 SMMM Odası ve 8 YMM odası ile örgütlenmiş, bu örgüt çatısı altında 84000 SMMM ve 4000’e yakın YMM üyesi ile büyük bir meslek örgütü haline gelmiştir. Ancak; bu büyüklüğüne rağmen toplum, kamu kurum ve kuruluşları içerisinde hak ettiği saygı ve itibarı yeterince bulamamıştır. Mesleğimizin sorunları hızla artarken çözüme yönelik çalışmalar ise aynı hızda olmamıştır. Mesleki sorunlarımız, yasalardan ve içsel çözüm gerektiren sorunlardan kaynaklanmaktadır. Maliye, SGK ve İş kur mükelleflerin bildirimlerini elektronik ortam’da gönderilmesi mecburiyeti, zaman içerisinde tamamen yasal olarak zorunlu hale getirmiştir. Bu uygulamalar neticesinde onlarca bildirimleri bildiren bir meslek örgütü haline geldik.

Maliye Ve Vergi Kaybı

Maliye vergi kayıp ve kaçağı önlemek için sürekli yasa değişiklikleri yapmakta, meslektaşlarımızın büroları bir vergi dairesi meslektaşımızda maliyenin memuru gibi görülmeye başlandığı bir anlayış ve uygulama ile karşı karşıya geldiğimizi görmekteyiz. Bütün bunların neticesinde meslektaşımız yeni ekonomik külfetler ve angaryalarla boğuşan bir duruma gelmiştir. Meslektaşlarımız bu kadar iş yükünün altında ezilmekte olduğu, sosyal hayattan giderek uzaklaştığı, yaptığı hizmetin karşılığını alamayan zor bir süreç içerisine girdiğini görmekteyiz.  Maliye Bakanlığı ve TÜRMOB ilişkilerinde yaşanan kopukluklar, mesleğimize ve meslektaşımıza yönelik olumsuz sonuçları beraberinde getirirken çözüm bekleyen yasal sorunların çözümüde giderek imkansız hale gelmekte, meslektaşlarımızda bu sorun yumağı içerisinde tek başına mücadele etmek zorunda kalmakta ve giderek yalnızlaştırılmaktadır.

İçsel Sorunlar

İçsel sorunlarımızdan en önemlileri olan tahsilat ve haksız rekabet sorunumuza, örgütümüz bir türlü çözüm üretememiş, bunun sonucunda meslektaşlarımızın kronik hale gelen ekonomik sıkıntıları daha da derinleşmesine sebep olmuştur. Haksız rekabetin çözülememesi, meslektaşımızı ekonomik, mesleğimizi ise itibar ve saygınlığının artırması önündeki en büyük engeldir. Bu sorunu aşabilmemiz için mutlaka mesleki denetimlerimizi artırmalı ve ilgili kurulları çalıştırmamız gerekmektedir. Maliye, SGK ve diğer Bürokrasi camiasının Üst birliğimiz olan TÜRMOB ‘un taleplerine daha duyarlı olacağı Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın yığınla biriken sorunlarına çözüm bulunulacağı bir yıl olması dileğiyle 1-7 mart muhasebe haftasını kutluyorum.”



  • Cuma 23.6 ° / 14.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu