Anahtar Kelimeler:

Nevruz İçin Kutlama Yapıldı

Nevruz İçin Kutlama Yapıldı

 21 Mart Nevruz Bayramı dolayısıyla Kırıkkale Belediyesi tarafından Cumhuriyet meydanında bir program düzenlendi. Düzenlenen program renkli görüntülere sahne oldu.

Özel Bir Gündür

21 Mart Nevruz Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanında bir program düzenlendi. Programa Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Üniversite Rektörü Ekrem Yıldız, Emniyet Müdürü Kadri Kartal, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Programda açılış konuşmasının Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz yaptı, Korkmaz yaptığı konuşmada, “Baharın başlangıcı, bu güzel Nevruz’da, bu güzel yeni günde sizleri sevgi ve saygıyla, bahar duygularının güzellikleri ile selamlıyorum. Nevruz Bayramımız kutlu olsun, mutlu olsun, mübarek olsun. Önümüzdeki yeni yıl, hepimiz için, halkımız için, insanlık için bolluk yılı olsun, bereketli olsun. Nevruz; yeni gün, yeni yılın ilk günü demektir Nevruz, Miladi takvimde 22 Mart veya gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart tarihine rast gelmektedir. Baharın gelişi ve tabiatın dirilişi ile yeryüzünde meydana gelen değişiklikleri simgeleyen özel bir gündür. Bir anlayışa göre, o gün ve gece herkesin rızık ve kaderinin tayin olduğuna inanılır” ifadesinde bulundu.

Bahar Bayramları Oldukça Önemli Yer Tutar

Korkmaz, “Nevruz’da, hastalıkların ve günahların, kötülüklerin, kaza ve belaların yok olacağına, iyiliklerin, güzelliklerin, rızık ve bereketin, bolluğun olacağına, bahtların açılacağına inanılır. Türk kültürü, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük medeniyetlerine kaynaklık etmiştir. Kültürlerin büyüklüğü de kurdukları medeniyetlerle ölçülmüştür. İslamiyeti kabul etmiş olan ilk Türk toplulukları bayram gibi birçok adetlerini devam ettirmişler, bunları büyük bir coşkuyla kutlamışlardır. Bu bayramların içinde hiç şüphesiz kışın soğuğundan, zorluğundan kurtulup, baharın yeşilliğini ve canlılığa geçişi simgeleyen bahar bayramları oldukça önemli yer tutar”

Yaygın Olduğu Görülmektedir

“Tarihin en eski dönemlerine inildiğinde, Türk topluluklarında bahar bayramları ile ilgili geleneklerin oldukça çeşitli ve yaygın olduğu görülmektedir. Doğu Türkistan’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan da Balkanlara kadar olan Türk topluluklarınca yüzyıllardan beri kutlanan ve hala kutlanmakta olan Nevruz da bu geleneklerden biridir. Nevruz, baharın müjdecisi, dostluğu, kardeşliği, birlik ve dayanışmayı güçlendiren bir gündür. Her milletin kendi kültür değerleriyle özdeşleştirerek kutladığı bir barış ve kaynaşma günüdür. Nevruz, mutlu olmanın, neşelenmenin vesilesi bir bayramdır.  Tarihten, atalarımızdan gelen bu güzel geleneği, bu ortak kültür değerimizin sonsuza dek yaşatılması dilekleriyle Nevruz bayramınızı kutluyorum” dedi.

Büyük Bir Önem Taşımaktadır

Başkan Korkmaz’ın konuşmasının ardından Vali Ali Kolat bir konuşma yaptı. Kolat, “Nevruz bayramları her yıl ülkemizde ve dünya da renkli görüntülerle kutlanır. Nevruz baharın başlangıcı olarak kabul edilir. Kışın o kötü hissi yavaş yavaş üzerlerden atılır. Bu kültür bize birliği, beraberliği kardeşliği getirmiştir. Geçmişte yaşananları günümüze taşıdığımız müddetçe geleceğimiz daha güzel olur. Ülkemizdeki huzur güvenliğin artarak devam etmesi büyük bir önem taşımaktadır” dedi.

Halk Oyunları Beğeni TopladıKonuşmaların ardından Kırıkkale Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibi bir gösteri sundu. Gösteri büyük alkış topladı. Halk oyunları eğitmenleri Hüseyin Kahraman ve Didem Ünal tarafından hazırlanan halk oyunlar gösterisi Cumhuriyet Meydanında bulunan herkesi coşturdu. Gösterinin ardından vatandaşlar ekibe ve eğitmenlere teşekkür ettiler. Halk oyunları gösterisinin ardından ise Sivas Türk Halk Müziği sanatçıları bir konser verdi. Ardından Kırıkkale’nin yöresel sanatçıları konser verdi. Nevruz Bayramı dolayısıyla yapılan kutlamalar renkli görüntülere sahne oldu. Vatandaşlar meydanın orta yerinde yanan ateşin üzerinden atlayarak, günün tadını çıkardılar.



  • Çarşamba 23.3 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Perşembe 23.4 ° / 12.8 ° Güneşli
  • Cuma 25.1 ° / 14.6 ° Güneşli