Anahtar Kelimeler:

Personel Bilgilendirildi

Personel Bilgilendirildi

 Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi personeline Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi.

Hastalık Anlatıldı

Hastane konferans salonunda Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Kalaycı tarafından verilen seminerde KKKA`nın bulaşma yolları, bulguları, tanı ve tedavisi üzerinde duruldu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kalaycı hastalığın bahar ve yaz aylarında görülmekle birlikte Haziran ve Temmuz aylarında daha sıklıkla görüldüğünü söyledi. KKKA hastalığı konusunda sağlık personelinin daha duyarlı olması gerektiğini kaydeden Uzm. Dr. Kalaycı şunları söyledi:

Bilgiler Verildi

"Bu hastalık insanlara keneler aracılığı ile bulaşıyor. Nisan ayından itibaren Eylül ayına kadar bu hastalığın dönemi. Kuş gribi nedeni ile hayvanların telef edilmesi nedeniyle doğal denge bozuldu KKKA hastalığı arttı. Bu yüzden belirli tedbirler almamız gerekiyor. Amacımız önce sağlık personelini, sonra da halkı bilinçlendirmektir. Kenesiz bir ortam sağlamak mümkün değil ama önemli olan bu ortamda konunun detaylarını çok iyi öğrenerek neler yapabileceğimize karar verebilmektir.

Kenelerle Bulaşıyor

KKHA, insanlara genellikle kenelerle bulaşan, ateş, üşüme, titreme, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı, kusma, ishal şikayetleri ile başlayan kanamalarla ölüme kadar gidebilen bir hastalıktır. Hastalık vücuda kene tutunması ile kenelerin çıplak elle çıkarılması yada ezilmesi ile hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle, enfekte hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temas ile bulaşabilir.

Nasıl Yapılmalı?

Bu hastalıktan korunmak için tarlaya, piknik alanı gibi riskli alanlara giderken vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmeli, kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmelidir. Kırsal alandan, orman kenarından ve tarladan dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kontrol edilmeli kene olup olmadığı araştırılmalıdır. Vücutta kene görülür ise kene asla çıplak elle çıkartılmamalıdır. Eldiven, naylon poşet veya bez parçası ile tutularak ya da ince uçlu bir pens veya varsa kene çıkartma kartı ile ezilmeden çıkarılmalıdır. Çıkartılamıyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Erken Çıkarılmalı

Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar azalır. KKKA`dan korunmak için, hayvanların ve insanların kanlarına ve vücut sıvılarına korunmasız (çıplak elle) temas edilmemelidir. Vücuda tutunmuş olan kenenin üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yağı, kolonya) kesinlikle dökülmemesi, üzerine sigara bastırılmamalıdır. Hastalık belirtilerinin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bugün için kullanılan etkin bir aşısı yoktur. Hastalığa özel tedavisi yoktur. Destek tedavisi (Kan verilmesi, solunum-dolaşım desteği vb.) tedavinin esasını oluşturur."



  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli