Anahtar Kelimeler:

HAYAT KURTARIN…

HAYAT KURTARIN…

 Kızılay Kırıkkale Şube Başkanı Cengiz Kaplanhan, kan vererek hayat kurtaran insanların, gurur verici bir yardım yaptığını söyledi.

KAN KAMPANYASI

Kırıkkale`de faaliyet gösteren Beşir Derneği ve Kızılay tarafından, `Bir Damla Kan, Bin Umut` projesi kapsamında dernek üyeleri kan verdi. Programda tan vermenin vücuda önemli yararlarından bahseden Kızılay Şube Başkanı Cengiz Kaplanhan, ilde kan bağışının gün geçtikçe arttığını belirtti. Kaplanhan, "Geçen yıl ilimizde toplam 3 binin üzerinde ünite kan toplandı. Ancak bu yıl kan bağışı oranında büyük bir artış var. 2012 yılının 11 ayında istedikleri rakama ulaştık. Kan bağışında yüzde 400 artış yaşandı." dedi.

KAPLANHAN AÇIKLADI

Kızılay`ın faaliyetleri hakkında bilgiler veren Kaplanhan, şunları söyledi: "Kızılay, savaşta ve barışta, halkın kara gün dostudur. Türk Kızılayı`nın birçok faaliyetlerinden biride, kan hizmetleri faaliyetleridir. Kan vermenin faydaları nelerdir diye sorarsanız; kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. Verilen kanın yerine, vücutta anında genç hücreler dolaşıma katıldığı için bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yiyecek yağ oranı düşer, düzenli kan bağışı kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltır. Kan bağışlayan kişide, baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur."

DEĞERLİ BİR İLAÇ

Kanın tek kaynağının insan olduğunu ifade eden Kaplahan, "Kan, çok değerli bir ilaçtır. Yaklaşık 40 yıldan beri kan yerine kullanılabilecek ve bu değerli yaşam iksirinin yerini alabilecek yapay bir madde elde etmeye yönelik çalışmalar olmakla birlikte, bu konuda tatmin edici sonuçlar alınamamıştır. Tek kaynağının insan olması ve ihtiyaç duyulduğunda yerine kullanılabilecek bir yedeğinin olmaması, kanın ve kan bağışlamanın önemini son derecede arttırmaktadır." diye konuştu.

EN GÜZEL ÖRNEK

Kızılay`a her türlü desteğin sağlanacağını belirten Beşir Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Nuri Altıntaş ise "İnsan hayatının kurtarılmasına vesile olacak kan bağışı, bir insanı mutlu etmeye ve o mutluluğu kendi içimizde yaşamaya en güzel örnektir. Beşir Derneği bu düşünce doğrultusunda Kızılay ile birlikte 2012 yılında İstanbul`da yapılan kan bağışı kampanyasında 10 bin ünite kan toplamıştır. Kan bağışı yaşam için önemlidir.

GENİŞ KATILIM OLDU

Ülkemizde her yıl 2 milyona yakın kan ihtiyacı olmaktadır. Beşir Derneği ve Kızılay 2013 yılı kan bağışı kampanyasını `Bir Damla Bin Umut` sloganı ile başlatmış bulunmaktadır." dedi. Programa, Kırıkkale Belediye Başkan Yardımcısı Harun Ulusoy, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Daire Başkanı Danışmanı Enver Verep, İl Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Güngüneş, İl Sağlık Müdürü Mustafa Uzun, Hasret Derneği Başkanı Mehmet Güventürk de katıldı.



  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.1 ° / 17.1 ° Güneşli