Anahtar Kelimeler:

Biri sizi gözetliyor!

Biri sizi gözetliyor!

 

Şimdi yandınız işte!

 

Türkiye genelinde tarım desteklemesinden yararlanmak amacıyla bazı çiftçilerin tarlasını ekmediği halde ekili gibi gösterdiğine yönelik usulsüzlük tesbit edilmesi üzerine uydudan takip çalışması başlatıldı.

 

 

Aynı çalışma Kırıkkale’de de yürütülüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bu çalışmayı gerçekleştiriyor. Çalışmanın koşulları ve ilerleyişi konusunda bilgi verildi ve çiftçilere uyarı yapıldı.

 

 

Yeni bir çalışma

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım desteklerinden yararlanmak için ekilmemiş tarlasını ekmiş gibi gösteren çiftçileri uydudan takibe aldı. Yapılan kontrollerde, hububatta verilen desteklerin 30 milyon ton ürüne denk gelmesi gerekirken, hasat miktarının 20 milyon tonda kaldığı ortaya çıktı. Bir yıl içinde yanlış bilgi vererek tarımsal destek almak isteyenlerin sayısının da 100 bin civarında olduğu belirlendi. Türkiye genelinde yaşanan bu durumun Kırıkkale’de de olduğu ortaya çıktı.

 

Her yerde oluyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü konuya takibe aldı. Kurumdan yapılan açıklamada, “Bu Türkiye genelinde yürütülen bir çalışma ve uygulama. Sadece Kırıkkale’ye özgür bir durum veya sorun değil. Her yerde olmuş. İşte bu yüzden bakanlığımız bir çalışma başlattı. Beyan edilen miktarlar uydudan takip edilecek” denildi. Uygulamanın işleyişi konusunda bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, uygulama sayesinde ortaya çıkan açığın ve sıkıntının kapanacağını söyledi.

 

Nasıl işleyecek?

Takip sistemi şu şekilde işleyecek: “Önce kadastro haritası çıkarılıyor. Bu ve uydu takibi sistemi ilk defa bu yıl uygulanıyor. Eskiden sadece çiftçinin beyanı esas alınıyordu. Şimdi ise yaptığı beyan ile kaç dönüm araziyi ektiğine uydudan bakılacak. Beyan ve uydu görüntüleri karşılaştırılacak. Böylece yanlış beyanda bulunan çiftçiye beyanı kadar ödeme değil, ektiği alan kadar destek ödemesi yapılacak. Ayrıca yanıltıcı beyanda bulunan çiftçiler cezalandırılacak.”

 

Uygulama çok güzel

Kırbaş, bu sayede kayıp ve kaçakların, fazla ödemenin, usulsüz beyanların önüne geçileceğini söyledi. Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer’de bu konuda bilgi vererek, “Türkiye genelinde uydudan takip sistemi başladı. Çiftçinin beyanına göre ne kadar alanı ektiği, ne kadarını nadasa bıraktığı tesbit edilecek. Yanlış beyanlar ortadan kaldırılacak. Bu sayede ürün çeşidi de tesbit edilebilecek. Beyan ile görüntüler karşılaştırılacak. Doğrusu bulunacak. Çıkan sonuçlar ile doğru veriler elde edilecek. Uygulama çok güzel” dedi.

 

Çiftçiye önemli uyarı

Şimdi bu çalışma doğrultusunda çiftçilerin daha fazla gelir desteği almak için yanlış beyan vermeleri gibi durum ortadan kalkacak. Bu yüzden çiftçilerin ne kadar alanı ektiklerini ve bu alana ne tür ekim yaptıklarını doğru beyan etmeleri gerekiyor. Çünkü yanlış beyanda bulunurlarsa uydu takibi ile bu tesbit edilecek ve cezalandırılacaklar. Bu bakımdan çiftçilere konuyla ilgili bilgilendirmenin yanı sıra uyarılar da yapılıyor.



  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli