Anahtar Kelimeler:

Şahin Uyarıda Bulundu

Şahin Uyarıda Bulundu

 Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Okan Şahin bir açıklama yaparak, sanayi sicil belgesi sahibi işletmeleri yıllık işletme cetveli vermeleri konusunda uyardı.

Kaydolmak Zorundadırlar

Konu ile ilgili yapılan açıklamada Şahin, “En az bir işçi çalıştıran Sanayi İşletmelerinin Sanayi Siciline Kayıt yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır. 6948 Sayılı Sanayi Sicili Kanunu kapsamında sanayi işletmesi olarak değerlendirilen ve en az bir işçi çalıştıran işletmelerin, sanayi siciline kayıt yaptırmaları, yasal bir zorunluluktur. Yeni kurulan sanayi işletmeleri en geç iki ay içerisinde sanayi siciline kaydolmak zorundadırlar. Sanayi Sicil Belgesi sahibi işletmelerin her yıl bir önceki yıla ait bilgileri içeren Yıllık İşletme Cetvelini Nisan ayı sonuna kadar İl Müdürlüğümüze vermeleri gerekmektedir. Süresi içerisinde Yıllık İşletme Cetvelini vermeyen ve sanayi siciline kayıt zorunluluğunu yerine getirmeyen firmalara 2013 yılı için 731,00 TL. idari para cezası uygulanacaktır” ifadesinde bulundu.

Para Cezası Uygulanacak

“Sanayi İşletmelerinin her yıl vermek zorunda olduğu, bir önceki yıla ait faaliyetleri ile ilgili yıllık işletme cetvelini; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı web sayfasında bulunan e-hizmetler bölümünde yer alan “Sanayi Sicil Bilgi Sistemi” veya https://sanayisicil.sanayi.gov.tr/ adresinden yeni sisteme ait kullanıcı adı-şifre oluşturarak giriş yapılıp, giriş ekranında yer alan kullanım kılavuzlarını dikkate alarak açılan sayfada yer alan “kayıtlı İşletmelerim” menüsünü tıklayarak işlemlerin tamamlanması ve anket formunun doldurulması gerekmektedir. Eksik bilgisi olan yıllık işletme cetvelleri için idari para cezası uygulanacaktır. İlimizde Sanayi Siciline kayıtlı 214 işletme bulunmaktadır. 2012 yılında 14 işletme sanayi siciline kayıt yaptırmıştır. Çeşitli nedenlerle faaliyetine son veren 15 işletmenin ise kaydı silinmiştir. Yıllık İşletme Cetvelini vermeyen ya da sanayi siciline kayıt zorunluluğunu yerine getirmeyen 20 firmaya toplam 13.580,00 TL. idari para cezası uygulanmıştır”

Yüzde 20 Ucuz Ödeme İmkânı

“Sanayi Siciline kaydolmak, sanayi işletmelerine birçok avantaj sağlamaktadır. Sanayi Siciline kayıtlı olan işletmeler; -İhraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV Tecil-Terkin işleminden faydalanırlar.

-Elektrik ücretlerini Sanayi Abonesi Tarifnamesinden yararlanmak suretiyle yaklaşık 

 % 20 daha ucuz öderler.

-Kamu ihale Kanununda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlıdırlar.

-Kamu Kurum ve Kuruluşlarının sağladığı desteklerden yararlanırlar.

 İşletmelerin Sanayi Sicil Belgesinin sağladığı faydalardan yararlanabilmeleri, ilimizin sağlıklı ve güncel sanayi envanterinin çıkartılabilmesi bakımından sanayi işletmelerinin İl Müdürlüğümüze müracaat ederek Sanayi Sicil Belgesi almaları gerekmektedir. Kayıtlı işletmelerin ise Yıllık İşletme Cetvellerini en geç Nisan ayı sonuna kadar İl Müdürlüğümüze teslim etmeleri zorunlu bulunmaktadır” dedi.



  • Cumartesi 19.2 ° / 11.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 17.4 ° / 8.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu