Anahtar Kelimeler:

100 Milyon dolarlık yatırım

100 Milyon dolarlık yatırım

 

Enerji Bakanı açıkladı

 

Güç Birliği Mütevelli Heyeti polis evinde bir araya gelerek, Kırıkkale’nin gelişmesinde büyük rol oynayacak olan yatırımları görüştü. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı toplantıda Delice’de bulunan tuz rezervinin projelendirilerek hayata geçirileceği açıklandı.

 

Üst düzey katılım oldu

Güç Birliği platformu bir kez daha bir araya gelerek, Kırıkkale’ye yapılacak yatırımları değerlendirdi. Özellikle Silah Organize Sanayi Bölgesi, Hastanelerin inşaatları, Yeşil Vadi Projesi ve son olarak Delice’de bulunan kaya tuzu rezervinin projelendirilerek hayata geçirilmesi konuşuldu. Düzenlenen toplantıya Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın yanı sıra Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kırıkkale Milletvekilleri Oğuz kağan Köksal ve Ramazan Can, Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Enerji Bakanlığı müsteşarları, Sanayi Bakanlığı müsteşarlarının yanı sıra Güç Birliği Mütevelli heyeti üyeleri katıldı.

 

Gerekli onaylar alındı

Düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Kırıkkale Valisi Ali Kolat gerçekleştirdi. Kolat yaptığı konuşmada, Kırıkkale’de 221 adet kamu yatırımının devam ettiğini belirterek, yapılacak çalışmaları anlattı. Ardından Güç Birliği Platformu Başkanı Beşir Atalay bir konuşma gerçekleştirdi. Atalay, önümüzdeki toplantıda Yeşil vadi projesi ile alakalı olarak protokollerin imzalanacağını ifade etti. Atalay, “Silah Organize Sanayi Bölgesi kurulması konusunda MKE’ye teşekkür etmek istiyorum. Arazi ile alakalı tahsis kararı verildi ve bakanlığına bildirildi. Bakanlıkta onayladı ve Bakanlar kurulunda görüşülerek çalışmalar başlayacak” ifadesinde bulundu.

 

Kentleşme dikkate alınacak

Silah Organize Sanayi Bölgesinin Kırıkkale için çok önemli bir yatırım olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “MKE ve Silah Sanayi Savunma müsteşarlığı sadece arazi değil Organize Sanayi Bölgesine de ortak olacak” diye konuştu. MKE ve TOKİ’nin bir görüşmesi söz konusu. Biz buruda hakem konumundayız. Burada Vali, Belediye Başkanı da yer alıyor. Birçok konuda görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmeler Kırıkkale’nin kentleşmesi konusunda tartışıldıktan sonra karara bağlanacak konulardır” dedi. Atalay’ın konuşmasının ardından Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dilek Öztaş hastanelerdeki görev dağılımı ile alakalı olarak heyete bilgi verdi.

 

Günlük üretim 50 kamyon

Düzenlenen toplantıya misafir isim olarak katılan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Delice’deki tuz rezervi ile alakalı olarak açıklamalarda bulundu. Yıldız yaptığı açıklamada, "Yatırım 100 milyon dolarlık bir yatırım. Çözelti madenciliği ile bunu yapacağız. Kaya tuzu sofralarımıza en doğal halde gelecek. Burada minimum günlük üretim 50 kamyon olarak hesaplanıyor. Ayrıca tuzu boşalttığımız yerlerde doğalgaz deposu yapmayı planlıyoruz. Biz projelerimizi çevre ile beraber yapacağız” dedi.

 

8 Milyar tonluk bir kaya tuzu

Yerli teknoloji ile bu işi gerçekleştireceklerini belirten Taner Yıldız, “Türkiye’de üretilen teknoloji ile bu işimizi yürütmeye çalışacağız. Çok az dışa bağımlılık olabilir. Ancak onun dışında tamamıyla yerli teknoloji kullanılacak. Makinelerimiz üretilecek. Kırıkkale sanayisinden de faydalanacağımız yerler var. Buranın etütleri yapıldı. 8 Milyar tonluk bir kaya tuzundan bahsediyoruz. 30-40 yıllık bir iş. Ekim’e kadar temelini atmak istiyoruz. 2015 yılı içerisinde ikinci yarısı geçmeden bitirmeyi hedefliyoruz”

 

En büyük katkıyı sağlayacak

Ayrıca doğalgaz kullanımı ile alakalı olarak açıklamalarda bulunan Taner Yıldız, “Doğalgaz kullanımını arttırmalıyız. Bu konuda vatandaşlarımız daha hassas olmalılar. Özellikle ev hanımlarının bu çağ atlatan bu buluşu kullanmaları lazım. Kendilerine büyük kolaylık sağlayacaktır” dedi. Yıldız’ın konuşmasının ardından Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay açıklamalarda bulundu. Atalay, “Komisyonların çalışmasının istiyoruz. İster iyi, ister sorun getirsinler ama getirsinler. Yapılması gerekenler sürekli taze tutulmalıdır. OSB ile ilgili önümüzdeki toplantıda protokollerin imzalanmasını istiyoruz. Teknopark projeler arasında en hızlı yürüyenlerden bir tanesi. Bu projemiz sanayiye en büyük katkıyı sağlayacaktır” dedi. 



  • Cuma 26.5 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.9 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.5 ° / 16.2 ° Güneşli